Nu au fost în stare sã adune 70 milioane lei vechi pentru a-si aduce acasã doctorul care le-a dãruit 30 de ani din viatã. Au asteptat, ca pe vremea comunistã, sã le rezolve statul-tãtic o problemã de omenie într-o situatie extremã, de viatã si moarte. Pentru a spãla rusinea, ar fi recomandat sã încerce sã termine cursa începutã (vezi filmul ”Alergãtorul de cursã lungã”).

În timp ce americanii îsi protejeazã cetãtenii indiferent prin ce colt de lume se aflã acestia scotându-i si din închisori, în timp ce ungurii îsi apãrã fiecare individ al natiei lor chiar dacã nu au cetãtenie maghiarã, la fel si nemtii etc., care vin pe cont propriu cu ajutoare de la sute si mii de km, dar mai ales când un câine nu-si pãrãrseste stãpânul aflat în agonie, petrilenilor nici cã le-a pãsat de un semen de-al lor, un doctor care le-a dãruit 30 de ani din viata sa si care s-a aflat într-o situatie limitã.

Învãtati de anii comunismului sã ne rezolve altii problemele, noi, românii, ca natie, asteptãm ca statul-tatã sã ne rezolve si omenia, bunul simt, într-ajutorarea etc., si dacã acesta nu poate sau nu vrea, bãltim lamentându-ne cã ne-a oropsit în loc sã ne luãm soarta în mâini, sã fim mândri de realizãrile proprii, dar mai ales sã trãim plãcutul simtãmânt al datoriei împlinite… La Petrila initiativã a fost, încercãri au fost, câtiva oameni au vrut, dar ce folos dacã demersul nu a fost finalizat!

În cauzã este vorba de tragica situatie în care se aflã  Emilia Delica, medicul care a poposit la Petrila direct de pe bãncile facultãtii de medicinã si nu a mai plecat. În cei peste 30 de ani care s-au scurs de atunci, au trecut prin mâna sa – îngrijind si tratând si vindecând – multi dintre petrileni…

A venit luna iunie 2013, când dr. Delica a luat calea strãinãtãtii, pentru prima datã în viatã, pentru a vedea cu ochii sãi, ca orice mamã, ce face fiica sa în Cipru, prin Nicosia, unde a plecat pentru a-si face un rost ca tânãr inginer, unde s-a stabilit, cum îi merge, cum munceste, dacã îi e rãu sau bine departe, printre strãini. Aflatã acolo, a fost grav accidentatã pe o trecere de pietoni si a fost dusã la spital, în comã si în comã a rãmas. Cei de la spitalul din insulã au anuntat cã trebuie dusã acasã, în tarã, dar de unde bani…

Sãptãmâna trecutã, colega sa, doctorul Daniela Popa, cea care îi tine locul si se ocupã si de pacientii medicului  aflat la greu, cunoscând bine situatia, s-a adresat colegei sale Visãnescu, stiind cã este si consilier local, ca împreunã sã gãseascã o solutie pentru a o aduce acasã… Familia de doctori – Daniela si Cãtãlin Popa – încercaserã varianta oficialã contactându-l pe secretarul de stat în Ministerul Sãnãtãtii, Raed Arafat, dar legislatia nu permite trimiterea elicopterului utilat pentru a repatria un român, în cazul acesta medicul care se zbãtea între viatã si moarte printre strãini. Ca urmare, s-a trecut la planul B initiat de un consilier local care este si el medic de familie, Daniela Visãnescu.

”Dupã ce doamna doctor Popa mi-a spus care este situatia, l-am contactat pe dl. Scãrisoreanu, a cãrui sotie, Nela Scãrisoreanu, este colegã cu d-na Delica, si l-am rugat ca noi, cei din Comisia de Culturã Sãnãtate a Consiliului Local Petrila, sã ne adunãm si sã vedem ce putem face, sã gãsim o solutie. Preda, Heljiu, Scãrisoreanu, eu, am mers la primar si am expus situatia, cum cã nu putem lãsa un om care timp de 30 de ani s-a dedicat Petrilei si cetãtenilor ei. Primarul Ilie Pãducel a contactat imediat Prefectura pentru a se informa cum este legal pentru a disloca o sumã de la bugetul local pentru a repatria un om al Petrilei. Ghinionul este cã doamna Delica are buletin de Petrosani si ca urmare am hotãrât ca fiecare dintre noi sã contribuim cu câte 50 de euro pentru a aduna suma necesarã – 1500 de euro.

Au aderat imediat doctorii Tecar si Preda si alti colegi, am auzit cã si cei de la Petrosani… Toatã lumea prezentã acolo a spus da, dar pânã marti, acum, se adunaserã vreo 30 de milioane lei. Era nevoie de 70 de milioane. Deci ne miscãm încet si foarte încet, fãrã sã ne gândin cã mâine putem fi noi în situatia asta. Între timp, doamna Delica a fost adusã acasã pe cheltuiala familiei si sunt convinsã cã nu a fost usor deloc pentru cã dl. Delica face dializã din douã în douã zile, e dependent de ea.

Era un gest umanitar, nicidecum politic cum au încercat sã sugereze unii punându-mi întrebãri care nu-si aveau rostul. Umanitatea nu are culoare, ea este sau nu! Vom lua acesti bani strânsi si îi vom da familiei pentru cã vor mai fi cheltuieli, având în vedere cã starea colegei noastre este criticã… A fost dr. Daniela Popa si a vizitat-o la Spital, la Petrosani, si a venit tristã de acolo… Este tot în comã, o parte a cutiei craniene lipseste…  Am explicat si în sedinta de luni, în CL, cã trebuie sã ne ducem gestul, decizia, pânã la capãt si am rugat sã prelungim termenul de strângere a banilor pânã vineri, pentru cã sunt colegi care nu au stiut. Sunt dezamãgitã… În campanii electorale, toti ne dãm umani, cã ne pasã de semenii nostri, dar când este s-o facem nu suntem în stare nici mãcar în asemenea cazuri când e vorba de viatã si de moarte” – ne-a relatat Daniela Visãnescu, medic de familie si consilier local din partea PNL Petrila.

Culmea este cã oamenii simpli, cetãteni ai Petrilei spun cã ar fi rupt din venitul lor pentru a ajuta, dar nu au stiut. Dacã tot au esuat în a se mobiliza si pânã la urmã în a-si manifesta omenia, dacã ea existã,  având în vedere cã unii ”sparg” aceastã sumã în câteva zile, edilii petrileni sã învete mãcar un lucru, cã existã alegeri în viatã, pe chestiuni chiar mãrunte, care te pot ridica nebãnuit ca om si statut social, sau te pot arunca la pãmânt încât nu îti ajunge o viatã ca sã te ridici. Oricum, petrilenii au înregistrat un mare esec la capitolul omenie!

Ileana Firtulescu