Cum e să fii cel mai bun din școală? Cum să ai doar 10 pe linie? Simplu: rețeta există la Școala I.D Sîrbu din Petrila, acolo unde am întâlnit o clasă întreagă cu peste 20 de premianți, ce au mediile generale peste 9, dar și 4 copii care au fost mereu în competiție și acum știu foarte bine ce vor face.

Nu au luat note mai mici de 10, colegii i-au numit, la festivitatea de final la clasa a VIII-a „deștepții clasei”, dar și ei sunt foarte buni cu toții. Am vrut, însă, să le aflăm câteva din secrete. Cât au învățat, cât au lăsat cartea, în favoarea jocurilor pe calculator, ori a rețelelor de socializare și cum le-au împăcat pe toate. „Este o performanță care mi se pare chiar interesantă, dar necesită mai mult decât talent, e o pasiune. Dacă ai motivație, o pasiune, orice devine ușor. Eu sunt pasionat de tot ce înseamnă educație. Îmi place să învăț orice, ca să mă dezvolt”, a spus Dragoș Vișănescu, elev de media 10.
Dragoș a recunoscut că vrea să fie cândva IT-ist, că e tentat chiar să scrie o carte și că va urma un liceu de profil. Iar alături de el sunt și 3 fete. Fiecare știe exact cum a ajuns să fie de 10, dar și ce va face în viitor. „Am combinat distracția cu învățatul. Am pus pe primul loc învățătura și nu m-am dat bătută. Nu am ascultat alți copii și am făcut doar ceea ce am simțit eu. Vreau să devin doctor și pentru asta lupt”, a spus Cristiana Herțeg, o altă elevă de 10.
„Cred că secretul stă în perseverență și în dorința de a avea note bune. Totul s-a datorat unui efort remarcabil și e destul d egreu să iei doar 10. Vreau să devin, însă, profesoară de limba română, un vis de când am fost la olimpiadă. Pe viitor mă văd stimulând elevii să facă același lucruri pe care le-am făcut și ei. Și cred că orele nu ar trebui să se desfășoare de tipul predat- învățat, ci elevii trebuie mereu ajutați, să le dai sfaturi”, a spus Bianca Olah, tot o elevă de 10.
„Secretul a fost că am vruit să fiu cea mai bună. E greu, trebuie să muncești, dar nu e imposibil. Vreau să devin polițistă și să urmez Academia de Poliție”, a conchis cea de a 4-a elevă cu media 10, Alesia Daradics.
Iar cei care le-au
îndrumat pașii sunt, la rândul lor, extrem de mândri de peformanța acestor minunați tineri. „O nouă generație din neamul sârbuleștilor își desface aripile și pleacă în zbor spre tărâmul dezvoltării personale, al personalității desăvârșite, al emoțiilor irepetabile care se vor întâmpla. Sunt convinsă că generație 2022 nu va dezamăgi. Merită toți ceea ce au obținut. Sunt copii care și-au desăvârșit cariera sub îndrumarea cadrelor didactice de aici și care au demonstrat că și la Petrila se poate învăța de nota 10”, a precizat Georgiana Ambruș, diriginta lor.
„Este o clasă numeroasă cu 31 de copii, o clasă cu copii foarte muncitori și 4 dintre ei au obținut media 10 în fiecare an școlar. Ca urmare, au media 10 pe linie. Pe lângă clasica diplomă pe care o primesc elevii, școala le-a dat o diplomă din partea tuturor cadrelor didactice și cu o distincție pe care le-am arătat-o și celor mai mici, ca să fie motivați să o obțină, la rândul lor”, spunea și Coculeana Zorilă, directoarea Școlii Gimnaziale I.D Sîrbu Petrila.
Iar acești copii au vrut să le mulțumească, în felul lor, tuturor profesorilor:
„Aș vrea să le mulțumesc acelor profesori care nu ne-au întrebat de ce facem excursie cu clasa în fiecare pauză, celor care ne-au recunoscut
aptitudinile noastre de xerox și au văzut cât tuș consumăm acest proces din creier. Le mulțumesc acelor profesori care ne trimiteau de la ora de chimie direct la ORL-ist, celor care făceau din ora de Limba Română una de stand up comedy. Celor care pneau în Teorema lui Pitagora mai mult suflet, decât punea bunica în ciorbă. Acelora care, în timp ce noi ne desfășuram ospățurile regești în
spatele clasei, ne prezentau operele lor de artă,
supranumite lecții”.
Diana Mitrache