1 mai fără fanfară şi mici la Peştera Bolii, aproape că nu era de conceput acum câţiva ani, dar, de la o vreme,, iar acum cu atât mai mult, că sunt şi restricţii, nimeni nu mai poate merge în acest loc.
Ziua Internaţională a Muncii, pentru cei din Valea Jiului, venea mereu la pachet cu grătare şi mici la iarbă verde, în timp ce zona de agrement din apropierea Peşterii Bolii era locul de întâlnire şi asta rememorează acum şi custodele peşterii, Imre Szuhanek, cel care a constatat, cu fiecare an, că aici ajung tot mai puţini vizitatori.  „Erau ani în care, după Revoluţie, sute de oameni veneau aici de 1 mai şi chiar şi după o vreme. A fost bine. Dar acum, asta e situaţia şi trebuie să acceptăm”, a spus Imre Szuhanek, custodele Peşterii Bolii.
Imre Szuhanek recunoaşte că a fost acolo de 1 mai, pentru că e nevoie ca, din timp în timp, instalaţia din interiorul peşterii să funcţioneze, din cauza umidităţii, care altfel ar putea să o afecteze.  „Dacă nu dau drumul din două în două zile, se face condens şi se ard luminile şi aşa că, de când este cu virusul, contorul merge, dar încasările sunt zero. Dar asta cred că au păţit toţi cei care lucrează în domeniul turismului”, spune Szuhanek.
Peştera Bolii se află în zona cetăţii dacice de la Băniţa, iar aici era locul preferat al petrecerilor  câmpeneşti şi al ieşirilor la iarbă verde, mai ales de Ziua Internaţională a Muncii. O împământeniseră minerii, pentru că locul avea o anume însemnătate pentru lucrătorii din minerit, iar asta rememorează acum şi custodele.
„Când funcţiona Compania Huilei, ca să fim sinceri, venea fanfara, se venea cu mici, se ţineau discursuri. Era atmosferă de 1 Mai. În ultimul timp, însă, veneau doar turiştii, lumea ieşea, la zona  amenajată pentru grătar. Recunosc, însă, că evenimente cu fast, cum am avut în perioada de imediat după Revoluţie, nu am mai avut de mult timp. Vă mai amintiţi că, de Sfânta Varvara sau de Ziua Minerului, veneau sute de oameni? Anul trecut, 11 oameni am fost aici de Ziua Minerului, iar de  Sfânta Varvara şi mai puţini”, spune omul.
Peştera Bolii este şi locul în care oamenii s-au adunat pentru diverse festivaluri de muzică, acustica acestui loc fiind una de excepţie. În interiorul peşterii, locul este iluminat feeric, dar acum, din cauza pandemiei, nimeni nu a mai trecut pe aici.
Diana Mitrache