Un adevãrat regat de gheatã s-a format în adâncurile pâmântului. Gerul a transformat peisajul din pesterã într-unul de poveste.
Frigul si curentii de aer reci au contribuit la formarea ghetii care a transformat apa din pesterã într-un patinoar natural. Una din sculpturile naturale care s-au  format în pesterã sunt asemuite cu o icoanã a Maicii Domnului.

Completarea cadrului natural de poveste este ajutatã si de luminile ambientale care au fost montate în interiorul pesterii. De câteva ori pe an aici se organizeazã diferite concerte. Prin anii ´60 pestera a fost amenajatã cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Pestera a fost abandonatã pânã de curând când speologii locali de la Asociatia PETRO-AQUA, au trecut la  reamenajare. Au fost montate podete care usureazã parcurgerea întregului gol subteran fãrã pericol. Înca din perioada interbelicã în cea mai mare salã a pesterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumitã Sala de concert si dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadã. În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în  spiritul traditiei s-au desfãsurat manifestãri artistice atât în interiorul pesterii cât si în afara ei.
Cosmin BACIU