Peste 800 de turisti, salvati de echipele salvamont în statiunile montane

Salvamontistii care îsi desfãsoarã activitatea în statiunile montane din România au intervenit, în luna decembrie, în în 747 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni în care au fost salvate 804 persoane.
Dintre acestea, 288 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgentã la unitãtile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulantã, o persoanã elicopterului SMURD, iar 4 victime serviciilor IML, potrivit raportului de activitate a A.N.S.M.R. Potrivit salvatorilor montani, luna decembrie, fiind o lunã de atât de debut cât si de vârf a sezonului de iarnã,  caracterizatã printr-un numãr foarte de turisti pe munte, a impus asigurarea asistentei de salvare montanã la un nivel maxim, zilnic, un numãr de 350 – 500 de salvamontisti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluentã turisticã mare,  în zonele de practicare a sporturilor de iarnã, în punctele medicale si de interventie din cca  90 de posturi si baze salvamont.
În aceastã perioadã salvamontistii au fost solicitati sã intervinã Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone au fost  primite, direct, 480 de apeluri prin care anuntau accidente montane, restul apelurilor de urgentã fiind primite si preluate de cãtre salvamontisti prin Serviciul Unic de Urgentã 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii decembrie s-au primit 1.259 de apeluri prin solicitau informatii despre  zona montanã, dintre acestea, 712 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 547 apeluri fiind fãcute direct  structurilor salvamont locale sau judetene.
În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care detin personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montanã, activeazã un numãr de circa 800 de salvatori montani atestati, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani  angajati.  Cunoscând specificul si numãrul mare de interventii din sezonul de iarnã, în toate statiunile din tarã ce detin  domenii de practicare a sporturilor de iarnã, în bazele, posturile si refugiile salvamont,  serviciile salvamont vor continua sã asigure  efective maxime de  salvatori montani,  astfel încât sã se reuseascã interventia cu operativitate în situatia producerii de accidente. Echipele salvamont, singurele structuri care detin competenta legalã, personal pregãtit  profesional si atestat  pentru a interveni în solutionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgentã 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont (0372126668 sau  0SALVAMONT)  sau de pe aplicatia  SALVAMONT pentru telefoanele mobile.