Peste 75 de milioane de lei pentru inchiderea minelor in 65 de ani

Restructurarea sectorului minier  a intrat in atentia deputatului liberal Bogdan Tampau. Deputatul hunedorean este interesat de restructurarea sitemului minier din tara.

In acest context el a adresat o intrebare ministrului Economiei, Comertului si a Mediului de Afaceri, Lucian Bode prin care doreste sa afle mai multe informatii legate de acest aspect. In Romania incepand cu anul 1998 s-a trecut la inchiderea si conservarea minelor si carierelor considerate a fi nerentabile. Potrivit deputatului “desi pana in prezent s-au alocat sume importante pentru restructurarea acestui sector, rezultatele nu se vad asa cum ar trebui”.

Astfel, Tampau vrea sa stie ce sume s-au cheltuit din 2004 si pana in zilele noastre pentru lucrarile de conservare si de inchidere a minelor din tara ,de unde au provenit aceste sume si care este contributia statului. Mai mult, in cazul in care provin si din fonduri europene deputatul vrea sa cunoasca exact care este institutia europeana care a alocat banii.

Totodata, cum inchiderea si conservarea perimetrelor miniere nu se poate face fara anumite firme, Tampau cere lamuriri si vizavi de acest aspect. Astfel, el vrea sa stie “care au fost firmele care au castigat licitatiile, respectiv cele care au executat efectiv lucrarile pentru fiecare dintre aceste”, adica pentru fiecare perimetru minier in parte.

20 de mine inchise in Valea Jiului

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, in Valea Jiului au fost inchise 20 de unitati miniere. Totul s-a petrecut in decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate miniera inchisa a fost Mina Rafael din Lupeni in anul 1941. Cea mai recenta inchidere dateaza din anul 2006. In urma cu 6 ani a fost suspendata activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru inchiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru inchiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost inchise in decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru inchiderea minelor.

3 mine inchise pana in 2018

Statul roman intentioneaza sa mai inchida trei unitati miniere din subordinea Companiei Nationale a Huilei pana in anul 2018. Astfel, cele trei mine care vor fi inchise pana la data stabilita de comun acord cu Comisia Europeana sunt Petrila, Paroseni si Uricani.

Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CNH Petrosani a intocmit Planul de inchidere si documentatia de finantare a costurilor de inchidere pentru cele trei exploatari miniere. Aceste documentatii fac obiectul notificarii transmise Comisiei Europene. Pentru inchiderea celor trei unitati miniere Comisia Europeana acorda un ajutor in valoare totala de 1,17 miliarde de lei. Pentru acest an au fost alocati 213,085

milioane de lei. Pana la finele acestei perioade vor mai fi disponibilizati 3 300 de mineri, iar pentru acest an trebuie disponibilizati 200 de ortaci.

Raul IRINOVICI

5 comentarii la „Peste 75 de milioane de lei pentru inchiderea minelor in 65 de ani

 • 1 aprilie 2012 la 19:02
  Permalink

  Bogdan Timpau sa-l intrebe pe PNL-isti (USL-isti)Tariceanu si Vosganian de ce nu au vrut sa steraga datoriile CNH-ului in Decembrie 2006 cum au sters datoriile la SNLO Gorj (Marin Condescu).

 • 1 aprilie 2012 la 19:35
  Permalink

  Bogdan Timpau sa-l intrebe pe PNL-isti sai Molot si Simota,PNL (USL)de la CJ de ce au scumpit apa in Valea Jiului facando cea mai scumpa din tara iar pentru la anul Molot si Simota au preconizat inco scumpire a apei in Valea Jiului.

 • 1 aprilie 2012 la 21:21
  Permalink

  Sa lasam minele ”viabile” sa dea carbune ieftin! Mina Paroseni, aceasta gaura neagra a economiei romanesti, trebuie inchisa pentru ca are cheltuieli de 743 de lei cheltuieli la 1000 lei productie extrasa pe luna februarie, vreo 850 de lei pe ianuarie si 920 de lei in anul 2011!

 • 2 aprilie 2012 la 05:31
  Permalink

  @Minerii vj.Fraiere,intreaba-ti aleasa,si PDL-istii tai ce au facut pentru mineritul din Valea Jiului.Alo, vezi ca in 2006 PDL era la guvernare.Nu te mai faci bine nici cu medicamente straine!

 • 2 aprilie 2012 la 16:54
  Permalink

  Deputatul Tampau isi aduce aminte de Valea Jiului, doar in preajma campaniei electorale ,a chiulit din parlament ca si seful sau Crin Antonescu ,pe Molot nu are curaj sa-l intrebe de ce a scumpit apa ,si de ce nu a facut timp de 8 ani nimic pentru Valea Jiului, NU A ATRAS NICI MACAR UN INVESTITOR CARE SA FACA MACAR UN LOC DE MUNCA .

Comentariile sunt închise.