Doar putin peste 12 milioane de lei vor ajunge în Valea Jiului pentru refacerea infrastructurii afectatã de inundatii.

În Monitorul Oficial a fost publicatã lista drumurilor din întreg judetul Hunedoara care vor beneficia de fonduri pentru refacerea infrastructurii. Din totalul sumei de 18,491 de lei în Valea Jiului vor ajunge 12.373.000 de lei. Cea mai mare sumã îi este alocatã municipiului Lupeni. Aici refacerea a 17 poduri si podete avariate, refacerea a 2,5 kilometri din drumul principal si refacerea a 2 kilometri DN 66 A costã nu mai putin de 8702 mii lei.  În ordinea descrescãtoare a sumelor alocate de Executiv urmeazã orasul Uricani. Acesta va beneficia de 1290 mii lei pentru refacerea drumurilor afectate de inundatii. Mai exact este vorba de refacerea a 5 poduri avariate si refacerea a 13 km de strãzi din localitate.

Si orasul Aninoasa a fost afectat de inundatii. Autoritãtilor locale vor primi suma de 1020 mii de lei pentru „refacere strãzi – 10 km afectat parte carosabilã în orasul Aninoasa, refacere DJ 668 B – distrus parte carosabilã cu îmbrãcãminte asfalticã pe teritoriul orasului Aninoasa”.

Desi municipiul Petrosani a fost cel mai lovit de inundatii, suma alocatã de executiv nu este una prea mare. De precizat este însã faptul cã banii alocati de Guvern nu sunt destinati pentru reabilitarea locuintelor, ci strict pentru reabilitarea infrastructurii. Astfel, la nivelul municipiului Petrosani s-au alocat 892 mii lei pentru “refacere stradã – structurã rutierã afectatã datoritã alunecãrii de teren în municipiul Petrosani; refacere strãzi – structurã rutierã afectatã datoritã alunecãrii de teren în municipiul Petrosani”. Autoritãtile locale de la Petrila primesc 240 de mii de lei pentru refacerea a 17 poduri distruse în localitate, în timp de la Vulcan va fi refãcut un podet distrus si refacerea DJ 666, acolo unde a fost rupt un corp al drumului. La Vulcan va ajunge suma de 231 de mii lei.

Sinistratii nu-si fac asigurare obligatorie pentru locuintã

Au pierdut mare parte din agonisealã în urma inundatiilor de luna trecutã si nu se gândesc sã-si asigure casele pentru asemea calamitãti, chiar dacã polita costã 20 de euro. Dacã ar fi fost asigurati, multi dintre sinistrati ar fi primit despãgubiri si nu ar mai fi fost nevoie sã astepte dupã ajutoarele de la bugetul statului. ”De la municipalitate am primit 3000 de lei fiecare persoanã care a avut de suferit din cauza inundatiei. Eu mi-am fãcut politã si mi s-a spus clar cã voi fi despãgubit dacã se mai întâmplã sã vinã apa mare. Altii nu si-au fãcut pentru cã vor primi ajutoare, cel putin pe acest lucru se bazeazã. Eu nu sunt asa de sigur cã dacã va veni iarãsi o inundatie, statul va mai da iar despãgubiri”, a spus unul dintre locuitorii cartierului Aeroport. Circa 50 de apartamente, 15 case si 20 de gospodãrii au fost afectate în urma ploii torentiale de luna trecutã, însã pagube au fost si la alte locuinte, institutii publice si autoturisme, acestea fiind afectate de grindinã.

Maximilian Gânju
Monika BACIU