Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã a identificat, într-o singurã lunã, 195 de cluburi, baruri si discoteci, care functioneazã fãrã autorizatie de securitate la incendii, neregulile fiind constatate în urma a peste 800 de verificãri, aplicându-se amenzi în cuantum de 1.500.000 de lei.
„Inspectoratele pentru situatii de urgentã au derulat, în fiecare sfârsit de sãptãmânã din perioada 03 noiembrie – 05 decembrie, 847 actiuni de verificare la obiective frecventate de un numãr mare de utilizatori, din categoria cluburi, baruri si discoteci.(…) Din totalul locatiilor verificate în aceastã perioadã, au fost identificate 195 de obiective din categoria cluburi, baruri si discoteci, care functionau fãrã obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. În urma controalelor, nu au fost constatate încãlcãri grave privind securitatea la incendii, sens în care nu s-a impus aplicarea sanctiunii complementare de oprire a functionãrii”, reiese dintr-un comunicat transmis de cãtre ISU, citat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, au fost identificate 2.906 neconformitãti, dintre care 328 au fost remediate pe timpul verificãrilor, neregulile gãsite fiind sanctionate cu 654 de amenzi contraventionale, în cuantum de 1.548.350 lei. Dintre acestea, 36 de amenzi în cuantum de 88.550 lei au fost aplicate pentru încãlcarea prevederilor legii antifumat în spatiile publice.
„Verificãrile au vizat modul de respectare a normelor de apãrare împotriva incendiilor, de cãtre chiriasi sau de cãtre administratorii/proprietarii spatiilor. Printre aspectele urmãrite pe durata controalelor amintim: verificarea modului de asigurare a dotãrii cu mijloace tehnice de primã interventie; verificarea modului de exploatare a instalatiei electrice de iluminat si a sistemului de încãlzire; asigurarea conditiilor de evacuare în sigurantã a persoanelor; existenta autorizatiei de securitate la incendiu; reglementarea fumatului si utilizarea focului deschis”, se mai aratã în comunicatul institutiei.
De asemenea, pompierii au desfãsurat activitãti de instruire în vederea prevenirii situatiilor de urgentã cu persoanele responsabile din cadrul acestor localuri publice, dar si asupra modalitãtilor de evacuare a persoanelor si materialelor. În urmã cu mai bine de douã luni, pe 1 octombrie, a intrat în vigoare legea care îi obligã pe proprietarii de localuri sã obtinã autorizatie pentru siguranta la incendii.