Pericol major in Retezat/Sute de oi devorate de cel putin 10 ursi chiar langa traseele turistice

Pericol major pentru turistii care aleg traseele din Retezatul Mic. Sute de oi moarte in urma cu cateva zile au atras ursii ca un magnet, iar lesurile lor sunt chiar in apropierea potecilor turistice. Abia vineri Prefectura Hunedoara a trimis in zona echipe formate din salvamontisti si jandarmi montani pentru a vedea daca se impune inchiderea acestor trasee turistice.
Nu mai putin de 420 de oi zac moarte la nici 300 de metri de poteca turistica Custura –Plaiul Mic –Albele –Iorgovanu si de cel putin o saptamana din lesurile lor se infrupta 12 ursi. Ciobanii din zona spun ca oile au fost atacate de un urs, s-au speriat si efectiv s-au calcat in picioare incercand sa scape si asa s-a produs dezastrul. Arasi de mirosul de sange, ursii au dat imediat atacul, dar desi informatia a fost transmisa imediat factorilor responsabili, abia vineri in zona au fost trimise echipe mixte formate din salvamontisti si jandarmi montani. “Astazi, jandarmii si salvamontistii au fost trimisi in zona pentru a vedea daca se impune inchiderea potecii. Nu ne putem, insa baga pentru a vedea exact cum sta situatia. Jnepenii sunt foarte mari si, mai mult, nici cu pusca in mana nu are nimeni curaj sa intre printre ursi. Pana la aceasta ora nu am inchis traseul turistic”, a declarat vineri dupa-amiaza salvamontistul Sorin Sanda, aflat la locul incidentului.
De asemenea, in zona Plesa – Piule sunt alte 214 oi moarte, care au fost lovite de un traznet. Si ciobanul a fost atins, dar, din ferciire, a scapat cu viata. Lesurile animalelor se afla, insa, chiar pe poteca turistica, iar turistii care aleg acest traseu ce merge din DN66A pe Varful Dragsan din Retezatul Mic ar putea in orice moment sa dea nas in nas cu ursii, care sunt in numar mare in aceasta zona. Ca si in primul caz, nici aici nu a intervenit nimeni, niciun oficial mai precis, pana vineri, traseul fiind in continuare deschis.
Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune ca doar joi seara a fost informat despre situatia din Retezat si de aceea echipele au plecat numai vineri dimineata la fata locului. „Vom lua un plan de masuri dupa ce vedem la fata locului care este situatia. Vom avea patrule si panorui de avertizare prin care vom avertiza turistii despre prezenta ursilor in zona. Oricum, diferenta este ca acum sunt mai multi ursi la un loc, pentru ca oricum in Retezat sunt ursi”, a precizat Sorin Vasilescu. De precizat ca in ariile protejate, cum este Parcul National retezat, vanatoarea ursilor este interzisa.

Carmen Cosman – Preda
oi.sfasiateoi.sfasiate2oi-moarte1

5 comentarii la „Pericol major in Retezat/Sute de oi devorate de cel putin 10 ursi chiar langa traseele turistice

 • 13 iulie 2014 la 21:13
  Permalink

  pai Domnule Prefect!! dc in Rezervatie este interzisa vanatoarea ursilor (si asta-i ff bine) ce cauta oile acolo???adic in sfanta rezervatie….ca odata cu oile sunt si cainii de stana care au treaba cu turistii….,deh intreb si eu ca un om dezinformat cer sunt.

 • 14 iulie 2014 la 18:40
  Permalink

  E ciudat: „nu intra nici cu pusca in mana” dar le-au numarat „la bucata”. Si nu cred ca „s-au calcat in picioare”, ci s-au pravalit pe povarnis. Oricum, cu cativa oameni acolo, oricat ar fi ei de bravi, nu se (poate?) face nimic. Cu cateva elicoptere, da. Dar ele sunt la Protocol!!!

 • 14 iulie 2014 la 23:30
  Permalink

  Nu inteleg cum ati putut debita un astfel de titlu pentru un astfel de articol! E revoltator! Tot ce inteleg din acest articol este faptul ca 420 de oi au fost atacate de 10 ursi, in apropierea unor trasee turistice! Defapt, dezastrul s-a produs in urma unui fulger care a lovit turma, iar ursii au fost atrasi de lesurile acestora.
  Vi se pare ca Romania are parte de prea multi turisti si de o imagine prea buna si merita sa inducem populatia in eroare cu astfel de articole?

  Sa moara toti ursii fiorosi! Nu?

  Rusine…

 • 17 iulie 2014 la 14:08
  Permalink

  Daca situatia este cum se prezinta, ma intreb, de ce nu sunt evacuate lesurile? De ce se plang auroritatile ( vai de capul lor), si nu se face nimic in acest sens, in afara declaratiilor?
  Ursii au fost si pana acum, dar nu s-a intamplat nimic deosebit. Numarul oilor insa s-a majorat ani dupa ani, situatie anormala pentru un Parc National. Era firesc ca odata sa se intample si un dezastru natural (cum sunt furtunile cu descarcari electrice). Nu este cazul sa se faca interventii „pompieristice”. Ar fi bine sa fie respectate regulile normale de pasunat si controlul Parcului in privinta pasunatului.
  De acum doi ani s-a facut o decimare a populatiei de capre negre din Retezat (prin impuscare) de catre „sus pusii nostri”, dar nimeni nu s-a alarmat. Este oare normal acest lucru? Atunci nu am auzit nimic din partea prefecturii.
  Sa respectam natura si natura ne va respecta pe noi!
  Este dureros sa auzim despre oi moarte in conditii extreme. Dar sa nu punem in „carca” altori factori. Sa gospodarim corect Parcul National Retezat, asa cum au formulat cei de la Administratia Parcului Retezat, si nu vom fi obligati sa ne gandim la solutii extreme.(inchderea potecilor).
  Mai bine sa se gandeasca cei de la Prefectura ce este in favoarea Pacului, si nu in defavoarea lui sau al turistilor.
  Defrisarile inadmisibile facute in ultimii doi ani (pentru care trebuia sa vina din Germania cineva sa ne „atentioneze”, au trecut aproape neobservate. Oare este bine sa dam uitarii? Bine ca avem acum „ursii”sa ne preocupe si sa abata atentia lumii de la problemele majore ale Parcului Retezat?

 • 29 octombrie 2015 la 22:44
  Permalink

  Sa iti dau la muie taran prost dupa ce distrugi ecosistemul cu oile tale si intri in parcuri protejate de legi internationale ,legea trebuia sa iti dea cel putin cativa ani de puscarie pt ca ai intrat intr- o rezervatie protejata naturala cu oile tale .

Comentariile sunt închise.