Pedeapsă majorată pentru criminal

T ribunalul Hunedoara îl condamnase pe criminal la 10 ani de închisoare pentru infracțiunea de omor.

Victimă a fost un pensionar în vârstă de 71 de ani, iar pe lângă vârsta înaintată omul avea și un handicap, astfel că n-a putut opune rezistență agresorului. Acesta este unul dintre motivele pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a modificat pedeapsa primită de atacator.
Scandalul în urma căruia un om a murit a avut loc în comuna Dobra. D. Cristian (54 de ani) s-a enervat la culme pe vecinul său, un bătrân de 71 de ani cu handicap locomotor, pentru că i-a reproșat că a făcut larmă aruncând cu petarde. ”Pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unui conflict spontan, inculpatul D.C., în timp ce se afla la locuința sa, după ce în prealabil i s-a reproșat de către persoana vătămată F. C. faptul că a făcut zgomote prin utilizarea unor petarde, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate datorată vârstei (71 de ani) și a infirmității (încadrată în grad de handicap), a lovit-o inițial pe aceasta cu pumnii și picioarele în zona locuinței inculpatului, apoi a urmărit-o pe persoana vătămată până în curtea imobilului acesteia, unde a pătruns fără drept. Aici, inculpatul a continuat să o agreseze pe persoana vătămată cu pumnii și picioarele, după care i-a aplicat o lovitură cu un bomfaier ce aparține persoanei vătămate în zona occipitală provocându-i leziuni grave. (…) Persoana vătămată a fost transportată la UPU Deva, în vederea acordării de îngrijiri medicale și stabilirii diagnosticului, stabilindu-se că aceasta se află în stare de comă și prezintă, înfipt în zona cefalică, un cadru de bomfaier, cu partea din față a acestui cadru metalic”, se arată în rechizitoriul procurorilor. La circa două luni de la agresiune, bătrânul a murit la spital.
Criminalul a încercat să acrediteze ideea că el a fost în legitimă apărare. Procurorii au cerut Curții de Apel Alba Iulia majorarea pedepsei aplicate inculpatului și să se țină cont de conduita inculpatului, care la momentul apelării serviciului 112 a fost nesincer, încercând să denatureze adevărul. Magistrații de apel au desființat sentința penală atacată, sub aspectul laturii penale, și au majorat pedeapsa la 13 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Instanța a menținut măsura sechestrului asigurător pe bunurile criminalului, acesta fiind obligat la despăgubiri către urmașii victimei.