Drumul prin care descoperim țara la pas, ori cu bicicleta traversează și județul Hunedoara. Vorbim despre Via Transilvanica, un traseu pe care Voluntarii de la Tășuleasa Social și Salvamontiștii de la noi îl marchează acum.

Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare – străbate Transilvania și toate bogățiile
culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin, locul pe unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară peste 1.000 kilometri. El poate fi parcurs numai pe jos, cu bicicleta,
ori călare, iar salvamontiștii
hunedoreni au căutat să cuprindă cele mai importante obiective istorice și culturale de aici.
„Am evaluat o parte din traseul ce trece prin județul Hunedoara, punctând obiectivele turistice, istorice, culturale din zona noastră. Mai avem de
evaluat și de bătut traseul. Este foarte important că, defapt, este o magistrală, din care poți să faci stânga-dreapta, spre obiectivele istorice, culturale, locuri speciale”, a spus Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara.
Via Transilvanica străpunge județul Hunedoara prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei.
„El va fi marcat cu borne din km în km, borne care sunt și ele scupltate de cei de la Tășuleasa cu ajutorul unor sculptori. Fiecare bornă este unică și va cuprinde o serie de informații despre zona respectivă. Noi venim cu o variantă de traseu, cei de la Tășuleasa o vor analiza și din anul viitor traseul va fi și marcat cu borne și tot ce trebuie”, a mai adăugat șeful Salvamont Hunedoara.
Acest traseu se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. În Hunedoara, parteneri sunt primăriile pe teritoriul cărora vor fi amplasate bornele, dar și Consiliul Județean Hunedoara.
Pe drumul acesta au mers și până acum pasionați de munte, dar nu doar ei și a fost gândit după Camino de Santiago sau Calea Sfântului Iacob, care este numele unuia dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj prin Spania, toate având ca punct de sosire orașul Santiago de Compostela, unde se află rămășițele Sfântului Iacob. Anual, ajung pe jos la Santiago de Compostela peste 150.000 de pelerini şi aproape 3 milioane de turişti de pe toate continentele.
Diana Mitrache