Pe ce se duc banii din buget: 150.000 de lei pentru „groapa lui Serafinceanu”

În timp ce Colegiul Economic „Hermes” Petrosani este în pericol sã se dãrâme, o firmã controlatã de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu înghite bani seriosi din bugetul local pentru… o groapã sãpatã chiar lângã institutia de învãtãmânt.

Groapa ar fi trebuit sã se transforme într-un mini-hotel, unde elevii de aici sã facã practicã, si asta de acum 2- 3 ani, dar constructorul nu a reusit nici mãcar sã stabilizeze malul de pãmânt, în ciuda fondurilor alocate cu generozitate.

Consilierii de la Petrosani au decis, zilele trecute, alocarea sumei de 50.000 de lei  pentru efectuarea unor lucrãri de consolidare în apropierea Colegiului „Hermes” din Petrosani.

1-1Este vorba despre o groapã sãpatã de una dintre firmele controlate de Aurelian Serafinceanu, care ar fi trebuit sã construiascã acolo un mini-hotel cu restaurant, pentru practica elevilor.

Când s-a început constructia, adicã acum aproape 5 ani, firma a excavat malul de pãmânt de lângã liceu, care este acum în pericol sã se prãbuseascã.

Practic, aici nu s-a fãcut nimic. Malul de pãmânt a fost consolidat pe o portiune foarte micã, iar restul versantului este „sustinut” de un schelet din lemn distrus de intemperii. În tot acest timp, însã, constructorul a încasat 100.000 de lei, si asta fãrã banii pentru reabilitarea institutiei de învãtãmânt, care a depãsit 740.000 de lei. Adicã un fel de „Groapã a Marianelor”, care pare sã înghitã în nestire bani din bugetul public.

Tot „consolideazã” versantul

1-2Iar la cele 100.000 de lei se adaugã suma de 50.000 de lei alocatã acum de consilierii locali. Si lucrurile nu se opresc aici, pentru cã, din informatiile noastre, pânã la finele anului ar mai urma sã fie alocate vreo 50.000 de lei tot pentru consolidare! „Constructia mini-hotelului a fost un proiect al Ministerului Educatiei pentru scolile de arte si meserii, care au fost desfiintate. Între timp si proiectul a suferit unele modificãri. Banii alocati sunt pentru constructia zidului de sprijin”, a  explicat primarul municipiului Petrolani, Tiberiu Iacob Ridzi. Ministerul nu a mai finantat proiectul, iar groapa se cascã hidos si riscã sã înghitã Colegiul Economic cu totul. Îngrijorarea este si mai mare pentru cã se apropie toamna, iar ploile vor înmuia solul ce ar putea aluneca în orice moment.

Lucrãri inutile

Proiectul privind construirea unui mini-hotel si mini-restaurantului a fost initiat de administratia publicã localã, pe considerentul înfiintãrii unei scoli de arte si meserii. Aici ar fi urmat sã facã pregãtirea practicã elevii din domeniul alimentatiei publice, ce ar urma sa activeze în turism. Valoarea totalã a investitiei a fost calculatã la 3, 273.000 de lei, cu tot cu lucrãrile de reabilitare a clãdirii deja existente, în timp ce durata de executie era de 3 ani. Însã, cum în România termenele sunt stabilite, în general, doar pentru a fi încãlcate, asa s-a întâmplat si în acest caz, iar oficialii primãriei dau vina pe Ministerul Educatiei pentru nefinantarea prociectului. Unde s-au dus însã cele 100.000 de lei, rãmâne de aflat. Trebuie, însã, precizat cã, în timp ce firma înghite bani publici pentru consolidarea gropii, altele ar fi prioritãtile liceului.

1-3Mini-hotelul este considerat acum de-a dreptul inutil, având în vedere cã populatia scolarã este într-o continuã scãdere, iar practica este indicat sã se facã la agenti economici din domeniu, si nu simulatã. Dar, Colegiul Economic „Hermes” ar avea nevoie de o împrejmuire, de refacerea aleilor, a scãrilor de acces si de o parcare, iar banii, dacã tot existã, ar putea fi directionati cãtre aceste lucrãri.

Carmen Cosman

2 comentarii la „Pe ce se duc banii din buget: 150.000 de lei pentru „groapa lui Serafinceanu”

  • 22 august 2013 la 08:11
    Permalink

    DNA, DNA, DNA de trei ori DNA…aceasta este solutia in acest caz pentru ca sunt bani publici.

  • 22 august 2013 la 20:33
    Permalink

    Pentru cine nu stie trebuie sa afle ca vis-a vis cu groapa lui Serafinceanu, peste drum, se va consrui o casa pentru o tanara din presa vaii jiului care nu critica niciodata pe cel care a facut loby in cadrul consiliului primariei Petrosani, pentru a vota concesionarea terenului cu titlu gratuit. Sigur in zona vor i incepe lucrarile de constructi,probabil va fi mutata si magistrala de gaz, lucrari foarte costisitoare care sigur vor fi suportate din bugetul local al primariei sub fel si fel de motive.Se vor aloca bani din bugetul local al primariei pentru consolidarea malului in vederea sigurantei viitoarei constructii in aval de „groapa lui Serafinceanu”.Totul se interpreteaza in asa fel pentru a nu se afla scopul adevarat. Nici Petrosaniul nu duce lipsa de „baieti destepti” care prin „vointa” consilierilor si nu numai a lor au monopolizat tot ce se putea in Petrosani,ultima ghidusie este consrtuctia unui strand pe teren public obtinut intr-un mod dubios,teren in zona spitalului de urgenta Petrosani unde se putea face o parcare pentru cei care vin la spital cu masni si nu au unde sa le parcheze.Dupa cum se vede, in Petrosani triumfa o dezordine organizata iar organele abilitate care ar trebuii sa ia masuri pentru cei care nu respecta legea se fac ca ploua. Asta e, ne meritam soarta!

Comentariile sunt închise.