Moment penibil la receptia lucrãrilor de extindere apã si canalizare de la Petrila pe un amplu proiect cu cofinantare europeanã. Viceprimarul orasului a venit cu 40 de minute întârziere, a tunat si fulgerat invocând reclamatii si nereguli, fãrã a vorbi de cei peste 800 de cetãteni care au acum apã si canalizare. Asa a iesit la ivealã ”fãcãtura” unor reclamatii, nestiinta legii, dar mai ales veniturile aduse unor ”importanti” ai Petrilei si neplata celor 2% contributia primãriei pe proiectul cu pricina.

La sfârsitul sãptãmânii trecute, a avut loc, la Petrila, marcarea finalizãrii primului tronson de lucrãri – Petrila, Aninoasa – dintr-un proiect de anvergurã,  de 40 de milioane de euro, „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apã si apã uzatã în Valea Jiului”, proiect ce se aflã derulare în Valea Jiului prin fonduri europene obtinute de Apa Serv Petrosani.

2-1De precizat cã 85 la sutã din valoarea proiectului este contributia Uniunii Europene, 13 la sutã – bugetul de stat si 2 la sutã – bugetul local. Datã fiind importanta acestui proiect, de care au beneficiat locuitorii Petrilei si ai Aninoasei, la eveniment au participar directori ai Hidroconstructia Bucuresti, Cluj, primarul si viceprimarul Aninoasei, tehnicieni si responsabili de proiect, cetãteni si presã.

Marii absenti au fost edilii de la Petrila, lucru ce a bulversat constructorul, care a declarat cã a colaborat intens cu primarul si viceprimarul Petrilei în cei doi ani cât a durat construirea celor peste 13,7 km de canalizare si alti 4,45 km de retea de apã. ”…Ne pare foarte rãu cã oficialitãtile orasului Petrila nu sunt lângã noi astãzi. Noi am avut o

colaborare destul de bunã pe perioada celor doi ani, dar nu înteleg de ce astãzi au refuzat sã vinã la receptie” – a declarat constructorul-sef de lucrãri si santier, Ioan Iacob.

Si totusi, cu 40 de minute întârziere, si-a fãcut aparitia viceprimarul orasului, Vasile Jurca. Impresia generalã a fost aceea cã a venit sã se batã cu cineva. Întreaga atitudine exprima supãrare, iar hotãrârea cu care venea spre grupul aflat la fata locului i-a fãcut pe multi sã creadã cã se va opri cu mâinile în gâtul cuiva. Nu s-a întâmplat asta, dar a vorbit direct si îndelung despre rãul fãcut de cei de la Apa Serv si de constructor – drumuri stricate, garduri deteriorate, tevi rupte, grãmezi de pãmânt lãsate în urmã etc., etc. A invocat sumedenia de reclamatii fãcute de locuitorii Petrilei arãtând un dosar consistent. Ceartã în toatã regula!

Toatã scena pãrea una în care viceprimarul a lipsit în toti acesti doi ani în care s-au efectuat lucrãrile si acum, la receptie, edilul este supãrat cã i s-au ascuns toate astea.

2-2Ca urmare, dupã ce si-a vãrsat of-ul, viceprimarul a fost întrebat dacã toate cele invocate au fost discutate, timp de doi ani, cu cei de la Apa Serv si cu constructorul pentru cã altfel situatia pune în luminã proastã administratia localã, în sensul cã nu i-a pãsat pânã acum ce se întâmplã pe teritoriul localitãtii pe care o pãstoreste. Viceprimarul Vasile Jurca a afirmat cã s-a discutat de nenumãrate ori, cã au avut loc întâlniri, consultãri… si a continuat cu învinuirile.

Dupã ce i s-a explicat cã termenele de refacere a drumurilor, a structurii rutiere, acolo unde a mai scãpat, sau unde se mai impune, sunt de la 30 pânã la 95 de zile de la terminarea lucrãrilor, în baza unei anexe la contract dupã care se fac recetiile obisnuite în asemenea cazuri, viceprimarul a declarat cã vrea aceste refaceri ”pentru cetãteni” si a luat-o de la capãt. Nici un cuvânt depre proiect si ce înseamnã asta pentru cei peste 800 de locuitori ai Petrilei care aveau wc-ul în curte, cum se spune, în plin secol XXI, si apã la cismea, iar acum au scãpat de acest calvar.

Si vorba lui nea Cornel, petrileanul hâtru de vreo 70 de ani, care a asistat la o parte din scena cu viceprimarul: ”pe bãiatul ãsta îl mâncã la dodoascã”. Si am aflat de ce a spus asta… Petrilenii, începând de la edili pânã la locuitorul de rând au beneficiat si de alte… foloase cu ocazia acestor lucrãri: venituri încasate de potentati si de probleme rezolvate cetãtenilor.

În primul rând, organizarea de santier, se stie, s-a fãcut pe închirieri plãtite consistent celor din Petrila, de care primarul nu este strãin. Apoi alte vreo 15 familii au beneficiat de retea de apã si canalizare, desi nu erau prinse în proiect.

Zeci de metri de garduri ale cetãtenilor au fost construite din beton si fier, s-a mai reparat o poartã colo, s-a turnat o cale de acces dincolo… Mai mult, Primãria Petrila nu si-a cam plãtit partea de contributie la acest proiect, de 2 la sutã, din lipsã de fonduri.

2-3Cât privesc reclamatiile cetãtenilor invocate de viceprimar, parte dintre ele nu se referã la ”stricãciunile” produse în desfãsurarea acestui proiect. Cel putin una, în posesia cãreia am intrat, apartinea unui locuitor de pe o stradã ce nu are canalizare si care invocã faptul cã pentru a se face lucrãri de gen în acea zonã va trebui sã-i se traverseze proprietatea, chiar pe sub casã, lucru cu care nu este de acord.

”Noi, chiar ieri, la ora 15,00, am cerut primãriei Petrila eventuale reclamatii ale cetãtenilor, dacã ele existã, pentru cã intrã în sarcina noastrã rezolvarea, asa cum am procedat pânã acum, dar nu am primit nimic. Nu stiu cînd au apãrut aceste reclamatii.

Oricum, existã termene clare pentru refacerea traseelor” – a declarat directorul Dezvoltare, Monica Tarcea, responsabila de proiect a SC Apa Serv Petrosani.

În concluzie, toatã tevatura a fost o bãlãcãrealã cu scop politic având în vedere cã la receptie a fost invitatã presa.

Ileana Firtulescu