Toti angajatii firmei de pazã de la Mina Paroseni au refuzat vineri sã mai intre în posturile de pazã, dupã ce au notificat societatea angajatoare. Motivul este legat de faptul cã oamenii nu si-au mai primit salariile din septembrie si niciunul nu a avut parte de concediu.

Mai mult, dacã s-au îmbolnãvit, s-au trezit cã nu au plãtite contributiile la sãnãtate si nu au beneficiat de foi de boalã, iar situatia a devenit absolut alarmantã, mai ales cã îsi pun pur si simplu viata în pericol în posturile în care activeazã.

„La E M. Paroseni s-a retras toatã paza din obiectiv, vineri dimineatã. Colegii au fraternizat cu totii, noi aici suntem si Mina Paroseni nu mai are pazã”, a declarat, imediat dupã declansarea conflictului de muncã, Constantin Stanciu, agent de securitate.

„Nu mai se poate! Am fost umiliti atâta timp. Am asteptat, am informat Bucurestiul, acolo unde este reprezentantul fimei angajatoare, în 13.12.2016, cã, începând cu 16 decembrie, schimbul I nu mai plasãm obiectivul. Am primit confirmarea, cã nu stiu sã ne dea un rãspuns, iar patronul de la Bucuresti nu ne bagã în seamã”, a adãugat si Nicolae Bratu, sef de turã, la obiectivul de pazã de la mina Paroseni.

Fiecare angajat la firma de pazã este remunerat, cel putin teoretic, cu 5,5 lei pe orã, iar salariile sunt de pânã la 1.200 de lei, însã, oamenii nu au mai luat banii de luni bune. Mai mult, acestia spun cã patronul, care nu le mai rãspunde la telefon, ia între 18 si 20 de lei pentru fiecare post si nu le dã nici liberele necesare. Asta, în conditiile în care contractele de muncã sunt încheiate, dupã cum spun ei, pentru 6 ore, dar lucreazã câte 12.

„Noi am cerut sã avem repausul sãptãmânal, avem dreptul la concedii, pe care nu le-am luat si, în primul rând, ni s-a încãlcat dreptul de salarizare. Data scadentã este 20 ale fiecãrei luni si noi din septembrie nu ne-am luat restantele salariale. Ei câstigã triplu pentru fiecare dintre noi si ni s-a spus cã Societatea de Închideri de Mine, de care apartine mina Paroseni, a plãtit banii nostri. Nu stim cine îi retine si de ce nu suntem plãtiti, pentru cã nu ne bagã în seamã”, a adãugat Constantin Stanciu, agent de securitate.

Reprezentantii angajatorului au refuzat dialogul si oamenii au decis sã actioneze în instantã societatea angajatoare, dar si sã notifice ITM. Angajatii, unii dintre ei unici întretinãtori de familie, care fac naveta din alte orase spre mina Paroseni, cu bicicleta, ori pe jos, recunosc cã nu o datã au fãcut uz de armã si cã posturile lor sunt periculoase, atunci când sunt atacati de hotii de cãrbuni, ori de cãtre cei de fier vechi. „Aici unde vin vagoanele cu cãrbune, sunt probleme de obicei. Vin la furat. Ei se mai sperie, cã stiu cã avem arme. Eu am folosit arma. Nu stãm într-o gheretã si trece timpul. Suntem verificati periodic de ofiterii de serviciu de la minã, nu e asa usor”, a completat un alt paznic care a protestat vineri si nu a mai intrat în postul de pazã. Mina Paroseni este primul obiectiv care a rãmas fãrã pazã în principalele puncte, iar angajatii de la minã au preluat posturile, fãcând mai multe lcururi deodatã. Paznicii au notificat ITM si au deschis un proces împotriva conducerii firmei la care sunt angajati, firmã care a câstigat paza obicetivelor miniere ale Vãii Jiului. Situatia este similarã si la celelalte unitãti miniere, pentru cã nici paznicii de la minele viabile nu au primit banii din aceeasi perioadã. Anul trecut, prin luna august, toate unitãtile miniere au rãmas fãrã pazã, iar situatia ar putea sã se repete si la acest sfârsit de an.

Societatea nationalã de Închideri Mine Valea Jiului e pãzitã de agenti SWAT, din luna septembrie 2015, când a ceasta a preluat contractul detinut de firma ginerelui lui Vasile Blaga. Contractul cu cei de la SWAT Force este în valoare de 676 mii lei, dar nici conducerea SNÎMVJ nu a oferit un punct de vedere cu privire la plãtile cãtre aceastã firmã.

Diana Mitrache