Municipalitatea din Petrosani a fãcut toate demersurile necesare pentru achizitionarea tunurilor de zãpadã. Anul acesta, municipalitatea de la Petrosani a primit 2,6 milioane de lei pentru continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Timp de trei ani, Executivul nu a mai alocat niciun leu pentru continuarea lucrãrilor care au ca scop dezvoltarea infrastructurii turistice din Parâng. Banii urmeazã a fi folositi pentru realizarea statiei de pompe, dar si achizitionarea unor tunuri de zãpadã.

“Noi am dat ordinul de începere si am solicitat achizitionarea tunurilor de zãpadã si a pompelor”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Autoritãtile locale de la Petrosani ar mai avea nevoie de 7 milioane de euro pentru finalizarea lucrãrilor de dezvoltare a statiunii montane Parâng. Investitia demaratã în urmã cu câtiva ani a ajuns la un grad de finalizare de 20%. De precizat este faptul cã municipalitatea de la Petrosani a contribuit cu 40% din sume la lucrãrile care au avut loc în munte. Numai instalatia de transport pe cablu, telescaunul TS 3, a costat 13 milioane de lei, aceasta fiind realizatã în baza unui împrumut contractat de municipalitate. Edilii vor ca anul viitor sã continue proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Aici ar trebui realizat încã un telescaun, TS 4, însã pentru ca acest lucru sã fie posibil trebuie încheiat litigiul cu Romsilva. Procesul continuã la Curtea de Apel Alba, iar Romsilva a depus mai multe obiectii la raportul de expertizã.

“Amânã cauza la data de 02.11.2016. Se constatã cã obiectiunea nr.1 formulatã de pârâtã cu privire la lucrarea de expertizã topograficã efectuatã în cauzã reprezintã o apreciere a pârâtei, astfel cã aceasta nu are caracterul de obiectie. Admite ca întemeiate obiectiunile nr.2, nr.3 si nr.4 formulate de pârâtã cu privire la lucrarea de expertizã topograficã efectuatã în cauzã. Se comunicã expertului numit în cauzã, un exemplar al obiectiunilor formulate de pârâtã cu privire la lucrarea de expertizã topograficã efectuatã în cauzã, cu mentiunea de a se pronunta în mod explicit asupra acestora prin efectuarea unui supliment la lucrarea de expertizã”,  se aratã în solutia instantei.

Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng un vis al autoritãtilor locale de la Petrosani. În urmã cu câtiva ani, în Valea Jiului au fost demarate mai multe proiecte de investitii majore. Printre acestea se numãrã si modernizarea statiunilor montane, iar Parângul nu face exceptie de la regulã. Desi banii au venit cu târâita, edilii locali cred în aceste proiecte pe care se bazeazã viitorul statiunilor montane. Autoritãtile locale de la Petrosani au început lucrãrile la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. Timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia sã fie construit la Petrosani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau sã aparã 17 piste noi, 2 telegondole, sapte telescaune, 30 de tunuri de zãpadã si 7 masini de bãtut zãpada. Complexul trebuia sã continã si douã centre turistice, o cabanã si o instalatie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro.

Monika BACIU