N u vor mai da examenul auto, înainte de a trece cu bine de faza cu legislația. Este un proiect în Parlament, care va modifica legea și prefectul de Hunedoara spune că tocmai a discutat asta cu instructorii de la școlile din județ. Asta, pentru că nici jumătate dintre cursanți nu iau examenul.

În județul nostru, mai puțin de 45% dintre cursanții de la școlile de șoferi trec de examenul teoretic. Este o situație valabilă la nivel național și legea va fi modificată. Prefectul de Hunedoara le-a spus asta și instructorilor.
„Sperăm ca, în două-trei luni de zile, să apară această modificare. Din păcate, există nevoia, în mintea oamenilor, că vor neapărat permisul, fără să învețe. Este singura concluzie pe care am tras-o la întâlnire”, declară Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Prefectul le cere instructorilor să fie mai drastici cu cursanții lor. „I-am rugat pe instructori, că au acea fază de pregătire și trebuie să dea un aviz, ca să intre la examen cursantul. Acel aviz, după părerea mea, e un pic prea ușor dat și de aia ajung să ia doar 40% examenul la sală. La oraș se mai triază și iau în proporție de 50%”, mai spune prefectul.
Sunt sute de doritori, care se visează la volanul unei mașini, însă, nu toți sunt gata de a primi și permisul. Doar că procentul celor care trec de testarea teoretică este, în unele luni, sub 42%.

P roba teoretică a examenului auto rămâne exclusiv la Deva, din motive legislative și de securitate cibernetică
Proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere se va da, ca și până acum, doar la Deva. Chiar dacă în acest moment la Petroșani este deschis un birou care se ocupă de înmatriculările auto și birou de pașapoarte, în ceea ce privește examinarea teoretică pentru dobândirea permisului de conducere în prezent nu se poate deschide un birou și la Petroșani.
Prefectul județului Hunedoara, Marian Călin Petru, spune că sunt mai multe probleme legislative care în acest moment nu permit deschiderea unui astfel de birou și la Petroșani.
Mai mult decât atât prefectul spune că și siguranța cibernetică poate fi afectată dacă ar exista un astfel de birou în mai multe locații.
”Din păcate încă este o problemă legislativă și tehnică pentru că este complicat să ai două baze de date în paralel în județ. Mai mult examinarea poate fi făcută doar într-un singur centru din județ și din motive de legalitate. Noi am făcut demersurile și urmează să se facă un studiu la nivel de țară din punct de vedere al STS-ului și a ceea ce înseamnă siguranța cibernetică a concursului care se dă. Proba practică se dă și la Petroșani dar oamenii trebuie să facă un effort de a merge la Deva pentru examinarea teoretică. Un lucru pozitiv este acela că biroul care se ocupă de înmatriculări la Petroșani funcționează foarte bine”, a declarat Marian Călin Petru prefectul județului Hunedoara.
În acest moment la Petroșani birourile de înmatriculări și acte auto și cel de pașapoarte funcționează bine astfel încât locuitorii Văii Jiului ne mai fiind nevoiți să meargă până la Deva pentru astfel de documente.
Diana Mitrache
Monika Baciu