Vacanta de varã este un adevãrat chin pentru pãrintii copiilor care merg la grãdinitã. Trei luni de zile, acesti pãrinti cautã o solutie. Ca sã poatã face fatã, cei mai multi plãtesc o bonã si asta de ani buni.
„Sunt bonã, am grijã de o fetitã toatã vara. Si iarna, când e în vacantã, am grijã de ea. De când avea 6 luni am grijã de ea. E bine, o iubesc, mã iubeste, dar era bine sã aibã grãdinitã de varã. Mergeai la lucru si cineva se ocupa de copii, pe vremea mea, cã erau crese. Simte fetita lipsa grãdinitei, cã acolo era mai bine. Ne jucãm acasã, dar simte lipsa colegilor de la grãdinitã”, spune o bonã ce venise cu o fetitã în parc.
Altii, nu foarte multi, sunt mai norocosi si au încã bunici în putere. „În vacanta asta stã cu mine si cu sotia mea. Suntem bunicii. E adevãrat cã dacã are bunici copilul e mai bine. Mai rãu este  pentru cei care nu au. Era foarte de folos o grãdinitã de varã, dar asta e! Ne mai gândim, poate gãsim o solutie”, spune un bunic, care urmãrea un bãietel de 5 ani cu o bicicletã. „În cazul meu, nu este grav, cã am amândouã bunicile disponibile si se pot ocupa de el. În cazul altor pãrinti, mã gândesc cã stau cu bone. Sunt multe bone prin parc. E scump, însã. Ele au grijã de copii de dinainte de a merge la grãdinitã si vã dati seama de costuri. Era bine un program de varã la grãdinitã”, ne spune si o mãmicã, mai norocoasã.
Vara, grãdinitele de la noi se închid. Si asta de câtiva ani. Nu sunt bani acum nici pentru plata salariilor pânã la finalul anului. Si asta, desi, atunci când a fost aici, ministrul Educatiei Valentin Popa a spus cã nu vor fi probleme cu plata profesorilor în nicio scoalã. Dascãlii de la noi, însã, îl contrazic si spun cã grãdinita de varã este doar un vis acum, pentru cã nimeni nu munceste gratis.
„Doi ani la  rând am fãcut grãdinita de varã, prin bunãvointa colegelor mele care  au desfãsurat voluntariat pentru copiii orasului si implicit pentru copiii nostri. Dar, pentru cã, din pãcate, anul acesta, noi nu avem banii suficienti ca sã organizãm grãdinita si pe varã, din motivul cã doamnele educatoare au 62 de zile de concediu si, atunci când  am realizat grãdinita de varã, au venit din concediu si din alte motive financiare, nu puteam sã facem acest lucru anul acesta”, a spus Lucia Munteanu, profesor coordonator al grãdinitelor cu program prelungit din Petrosani.
Pãrintii ar fi dispusi chiar sã plãteascã ei salariile acestor dascãli si sã se uneascã mai multi, pentru a avea unde sã îsi lase copiii, însã, acest lucru ar fi ilegal. Totusi, dascãlii încã mai cautã o solutie.
„Mi s-ar fi pãrut o idee bunã sã ne strângem toti directorii si sã discutãm dacã, fiind mai multe educatoare, ar fi dispuse câteva, pe rând,  sã facã voluntariat. Încã nu am discutat si la primãrie, însã, acum, avem o perioadã în care facem putin igienizarea. Nu ar fi târziu, vom discuta si cu Consiliul Local si cu domnul primar si, dacã se gãseste o solutie, suntem dispuse sã îi ajutãm, pentru cã suntem constiente cã niciun pãrinte  nu are un concediu de douã luni si jumãtate. Si asta chiar este o problemã, nu numai a comunitãtii noastre si chiar ne dorim sã le dãm pãrintilor un rãspuns pozitiv”, a mai adãugat Lucia Munteanu. Deocamdatã, toatã lumea a luat vacantã, iar pãrintii au apelat la bone, rude si cunostinte, însã, pentru unii este extrem de costisitor.
Diana Mitrache