Parcul National Retezat, pe timbrele Romfilatelia

Imagini reprezentative cu Parcul National Retezat vor fi regãsite pe o emisiune comunã de mãrci postale România-Gibraltar intitulatã „Rezervatii naturale”.
Romfilatelia va introduce începând de mâine noile timbre, ilustrând Parcul National Retezat, din judetul Hunedoara, si Rezervatia Naturalã Upper Rock din Gibraltar.Parcul National Retezat este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominalã de 7 lei.
„Parcul National Retezat defineste o zonã de interes national protejatã prin lege, menitã sã pãstreze nealteratã biodiversitatea si sã mentinã capacitãtile de  adãpostire a faunei sãlbatice si a florei spontane. Rezervatia a devenit zonã de interes national în 1935, urmare a actiunilor  întreprinse de renumitul savant Emil Racovita si de prof. Alexandru Borza, fondatorul Grãdinii Botanice din Cluj-Napoca.  Parcul a fost recunoscut  ca rezervatie a biosferei în anul 1979. Scopul înfiintãrii  rezervatiei a fost conservarea si protejarea esantioanelor din zona biogeograficã nationalã pentru activitãti pedagogice, speologice, paleontologice hidrologice si  geologice. În ceea ce priveste  diversitatea animalã, floralã, a speciilor si a ecosistemelor terestre, zona adãposteste aproximativ 90 de specii endemice, 130 de plante vulnerabile sau rare si 1.190 de specii superioare de plante (aproape o treime din 3450 de specii gãsite în România). Diversitatea animalelor însumeazã  5 specii de amfibieni, 9 specii de reptile, 50 de specii de mamifere si 168 de specii de pãsãri. Aceastã rezervatie naturalã este cea mai grandioasã si mai complexã  regiune montanã din toate  sectoarele carpatine din tarã. La peste 2000 m altitudine, parcul prezintã o esteticã sculpturalã armonizatã cu cele mai  spectaculoase creste alpine. Este vizibilã existenta unui mulaj climatic puternic sub formã de trepte”, aratã Romfilatelia. Emisiunea de mãrci postale „România-Gibraltar Rezervatii  naturale” este disponibilã începând de marti, 12 noiembrie 2019, în magazinele Romfilatelia din mai multe orase din tarã, printre care Bucuresti, Bacãu, Brasov,  Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara,  precum si în magazinul online.
Cosmin BACIU