Turismul în statiunea de munte este o afacere profitabilã doar pentru cei care fenteazã legea si asta pentru cã acum, potrivit celor de la serviciul de impozite si taxe de la Petrosani, doar 5 pensiuni au declarat oficial  activitatea de turism si plãtesc dãrile la stat. Si asta, în conditiile unui TVA de 5% la cazare.
Situatia nu este deloc nouã, dar treneazã de ani de zile sub privirile autoritãtilor locale care nu reusesc sã dezlege itele, ajutate de  birocratie. Cei mai multi cabanieri spun cã nu fac turism, ori cã au cabanele încã în  constructie si atunci sunt scutite de la plata impozitelor.
„Sunt plãtite,  în proportie de 90% impozitele aferente cabanelor din Parâng, doar cã nu toate sunt clasificate din punct de vedere turistic. Cred cã sunt maxim 5 sau 6 cabane care au  clasificarea de cabane turistice. Si nu stiu în ce mãsurã pot fi constrânsi, pentru cã sunt declarate ca si cabane si multe sunt pe persoane fizice”, a precizat Alin Gal, sef al Serviciului Impozite si Taxe de la Petrosani.
Nimeni nu poate reglementa acest aspect si, atâta timp cât turistii vin, proprietarii nu pot decât sã facã profit, iar situatia este valabilã în toate statiunile de aici.
Din sute de cabane si pensiuni, care se aflã pe suprafata domeniilor schiabile din Straja, Parâng ori Pasul Vîlcan, doar o micã parte dintre proprietari declarã legal cã fac turism. Si doar ei câstigã, pentru cã acum, de când bugetarii au vouchere de vacantã, doar cei ce declarã activitatea de turism câstigã. Cu toate acestea, cei care practicã turismul la negru aduc mari deservicii. Nu o datã, turistii cazati în astfel de locatii au avut parte de mari surprize neplãcute, de la lipsa apei, la diverse alte probleme, iar mai apoi, dupã ce au avut o astfel de experientã negativã, nu mai vin aici.
Diana Mitrache