Panică după bombardamente. DSP nu recomandă iodura de potasiu

P anicați devestea că a fost bombardată o centrală nucleară în țara vecină, oamenii au început să caute pastile cu iod.

Nu este nevoie, atrag atenția specialiștii de la DSP Hunedoara, care au dat un comunicat în care precizează că astfel de pastile pot fi luate doar în anumite situații și că altfel pot fi periculoase.
Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Aceasta este recomandarea celor de la DSP Hunedoara, care caută acum să liniștească populația.
„Nu e cazul nu se impune așa ceva. Nu există administrare preventivă de iod. Dacă se va întâmpla ceva, vor exista comunicate oficiale și se va acționa și vor fi stabilite toate măsurile necesare. Nu este cazul în acest moment”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Potrivit DSP Hunedoara, producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.
Diana Mitrache