Pandemia opreşte Nedeia seculară a Sânzienelor

Feciori la întrecere cu cai, oameni prinşi în hore şi muzică şi voie bună, toate sunt, în acest an interzise la Nedeia Sânzienelor. Evenimentul nu va avea loc în Valea Jiului, aşa cum se întâmplă de sute de ani, lucru mai puţin obişnuit, dar cu care am fost obligaţi să ne conformăm.
Orgnaizatorul evenimentului de la Straja, Emil Părău spune că regretă acest lucru, dar nu se poate organiza în condiţii de siguranţă acest eveniment.
„Din păcate, nu putem organiza, din cauza acestei pandemii şi a regulilor care trebuie impuse, aşa că, după sute de ani, va fi o primă întrerupere. Eu nu ştiu să se mai fi întâmplat aşa ceva şi nici bătrânii din zonă nu ltiu să se oprit nedeia vreodată. Din păcate, nu avem ce face, că trebuie să respectăm nişte reguli ce ne sunt impuse.   Nedeia Sânzienelor nu era doar călărit. Înseamnă îmbrăţişări, înseamnă horă, socializare şi nu doar un concurs de cai. Întâlnirea şi legăturile dintre oameni sunt nedeia, iar acum nu putem organiza acaest lucru, obligându-i să stea la distanţe de 2 metri”, a spus Emil Părău,  organizatorul din ultimii ani al evenimentului.
La Straja, se întâlneau românii din Ardeal, cu cei din Oltenia, chiar dacă aici a fost, la un momentdat, graniţa. Nedeia a continuat şi oamenii au venit de Sânziene să petreceacă, iar de-a lungul timpului,  nimeni nu a putut să îi oprească, nici în perioada comunistă măcar. Pandemia, însă, a făcut asta. „Noi ne-am dorit tare mult să  organizăm acaeastă nedeie, ea fiind foarte importantă pentru toată Valea Jiului, dar, din păcate, măsurile pe care Guvernul le ia nu ne dă posibilitatea să o organizăm, fiindcă pentru noi era, în primul rând o socializare. Oamenii încingeau horele, comunicau unul lângă celălalt şi este imposibil acum. Noi aveam şi bani în buget, chiar şi logistică, dar, cu regret o spun, anul acesta nu putem ”, a mai spus şi Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Straja este locul în care, an de an, de Sânziene, după slujba de la schitul din munte, oamenii veneau la spectacol, iar atracţia principală era concursul de cai.
Diana Mitrache