N atalitatea a scăzut constant și nici pandemia nu a ajutat mai mult. Sociologii spun că lucrul de acasă, din pandemie, a destrămat familii și a făcut copiii mai nepregătiți pentru viață.

Psihologii susțin că unii ajung să fie consiliați și cer ajutor, menționând clar pandemia.
Anul 2021 a adus, pentru județul Hunedoara, 2.978 de nou născuți, deși s-ar fi crezut că statul acasă a ajutat la creșterea demografică. Sunt cu 700 mai puțini față de anul 2002.
Și lucrul de acasă, on line i-a făcut pe micuți să resimtă lipsa colegilor. Părinții lor ajung la psiholog când nu mai pot și văd cum copiii lor nu mai sunt sociabili. „Dacă sunt adolescenți, ei nu mai ies din casă și nici copiii mai mici nu mai ies, deși nevoia lor este de a ieși din casă. Eu nu am întâlnit copil care să vină la cabinet și să spună ce mult îi place on-line. Ei vor să meargă la școală, își dau seama de nevoia asta, dar e o mare diferență între ceea ce își doresc și ceea ce fac. Că, atunci când vin acasă, tot pe telefon stau”, spune Silvana Capriș, psiholog.
Și mediul on-line nu i-a ajutat foarte mult la școală, iar dascălii recunosc că au întârzieri cei mici, cu toate eforturile conjugate. Și la toate astea se adaugă faptul că lipsa socializării este evidentă la orice copil.
„Într-adevăr și-au dorit foarte mult să ne revedem și să ne reluăm activitatea fizică în clasă. Este un câștig că acum suntem față în față, în sala de clasă, dar pot să spun că le-a lipsit socializarea și acum sunt fericiți că suntem în sala de clasă”, a adăugat și Adriana Oanță, profesor în învățământul primar din Valea Jiului.
Iar la clasele mici a fost și mai rău, pentru că scrierea de mână încă este o problemă. Însă nici cei mai mari nu au mai ținut la fel pasul cu școala, din cauza orelor on-line, mult mai relaxate. Și de aici, până la problemele de ordin psihic nu a fost decât un pas.
„Își pierd încrederea în ei. Nu știu dacă mai sunt la fel de buni sau nu. Deciziile pe care le iau nu mai sunt aceleași, la școală nu mai sunt competitivi și orice dascăl poate acum să recunoască faptul că învățământul a scăzut calitativ, indiferent câte gadgeturi au avut”, mai spune psihologul Silvana Capriș.
Școala on-line a copiilor, jobul de acasă și prea mult timp petrecut împreună nu a fost benefic tuturor. Oamenii au ajuns să se sature, să găsească neajunsuri și de aici numărul mare de divorțuri. „Tot mai multe cupluri se despart, pentru că stau foarte mult împreună, că ies la suprafață lucruri pe care nu le bănuiau înainte, pentru că nu mai pot să facă ce făceau atunci când erau față în față și puteau ieși. A doua mare problemă, pe lângă copii, este că multe cupluri se despart”, spune Silvana Capriș.
Și atunci se pune firesc întrebarea: Când mergem la psiholog? Când problemele nu ne mai lasă nici noaptea. „Când nu mai putem dormi noaptea. Punct! Când observăm că ne sculăm la 2 noaptea și ne perpelim până la 6 când trebuie să ne trezim”, a conchis psihologul. Așadar, pandemia nu ne-a lăsat doar fără cei dragi, care au pierit din cauza infecțiilor, nu ne-a afectat doar din punct de vedere medical, ci a adus multe griji în orice familie. Statisticile arată că, numai la Petroșani, mortalitatea a crescut mult. Și, dacă în 2015 au decedat 483 de persoane, iar în 2019, oficial, numărul a fost de 517, în 2021 numărul decedaților a crescut și pe fondul pandemiei, la cifra istorică de 548.
Diana Mitrache