[ Pagube de zeci de mii de lei înregistrate de Apa Serv de pe urma capacelor de canal furate ]

R eprezentanții ApaServ Valea Jiului au atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă de urma furtului capacelor de canal.

Apa Serv Valea Jiului s-a confruntat din nou cu o situație îngrijorătoare, cauzată de creșterea alarmantă a numărului de furturi ale capacelor metalice de la gurile de canalizare ale instalațiilor de canalizare situate pe domeniul public al localităților din Valea Jiului.
Zeci de mii de lei costă înlocuirea capacelor de canal furate, lucru care pune presiune pe bugetul societății.
”Bugetul ApaServ este afectat în sensul în care în loc să cumpărăm unele piese, echipamente sau armături de care avem nevoie, suntem obligați să cumpărăm nu neapărat capacul în sine ci și rama cu capac, pentru că dacă ele au fost montate cu mulți ani în urmă
standardele au fost altele în perioada respectivă. La acestea se adaugă tot ceea ce înseamnă și construcția și fixarea acelei rame. Dacă o ramă și un capac costă undeva între 500 și 800 de lei, costurile totale se ridică undeva la peste 2000 de lei pentru că
trebuie înlăturată rama veche și trebuie regândit totul pentru montarea noii rame și a capacului. Din punct de vedere al funcționalității sistemului de canalizare ne pot adduce mari deservicii deoarece lumea va începe să folosească aceste guri de canal ca pe un coș de gunoi, lucru pe care noi l-am tot sesizat mai ales că știm ce găsim în rețelele de canalizare. Cel mai important lucru este faptul că există risc mare de accidente pentru că acele capace care au fost furate sunt de pe DN sau din parcuri unde este un risc foarte mare pentru copii. Unele dintre calae au și până la patru metri adâncime. Mai mult decât atât ne găsim în imposibilitatea de a ne face noi lucrările specifice. În urma vizitelor pe care le-am făcut în teren atât cu Poliția Locală cât și cu Poliția Națională am mai reușit să stopăm această acțiune de furt, dar în primul rând ar trebui să înțeleagă și cei care vând capacele și cei care fură capacele că se aduce un mare deserviciu întregi comunități”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Furtul capacelor de canalizare creează un real pericol pentru siguranța cetățenilor, având în vedere riscul ridicat al producerii de accidente și daune pentru conducătorii auto și pietoni, pe lângă situațiile de disconfort și nesiguranță amplificată în rândul cetățenilor.
Monika BACIU