Declarate situri de patrimoniu natural, pãdurile neatinse încã de securea lemnarilor ar putea fi protejate si mai bine, iar o mare suprafatã de pãduri virgine se regãseste pe teritoriul judetului Hunedoara.

România va avea un catalog al pãdurilor virgine în termen de sase luni, acest instrument ajutând la protejarea acestor suprafete. ” Ultimul inventar din 2003, ne-a arãtat cã România are 230.000 de hectare de pãduri virgine. Cele mai mari suprafete sunt în zona parcurilor nationale din judetele Caras-Severin si Hunedoara si în Muntii Fãgãras. Parte din aceste pãduri au fost propuse spre nominalizarea ca situri de patrimoniu natural, sub egida UNESCO. Este foarte probabil, însã, ca în lipsa unor moduri corespunzãtoare de protectie, aceastã suprafatã sã se fi diminuat în timp. Pânã în anul 2012, din legislatia româneascã a lipsit cu totul ideea de pãduri virgine sau protectie strictã a acestora.

Pãdurile virgine nu pot fi protejate dacã nu sunt identificate, cartate si recunoscute. De aceea, am cerut Departamentului de Pãduri din Ministerul Mediului sã-mi propunã solutii concrete pentru punerea sub strictã protectie a tuturor pãdurilor virgine care încã mai existã în România. Asa a apãrut Ordinul de Ministru, prin care o sã realizãm Catalogul National al Pãdurilor Virgine — un instrument care ne ajutã în dezideratul nostru. Definitivarea acestui catalog va avea loc în maximum sase luni, iar acesta va fi disponibil în mediul online, pe site-ul Ministerului Mediului, urmând sã fie revizuit anual”, a spus ministrul Mediului, Pasca Palmer. Potrivit datelor Romsilva, în România se estimeazã cã sunt în jur de 200.000 — 300.000 de hectare cu pãduri virgine, suprafete care trebuie, însã, verificate prin prisma indicatorilor stabiliti de cãtre autoritate.

Maximilian Gânju