Caprioara keyA început sezonul de fãtare a cãprioarelor. În acest sens, reprezentantii Ocolului Silvic din Petrosani atrag atentia asupra unei situatii ce se poate produce în aceastã perioadã. Este vorba de sustragerea puilor de cãprioarã din mediul natural, lucru interzis de lege.

”Anul acesta deocamdatã nu am avut astfel de cazuri dar de abia acum începe fãtarea”, a declarat reprezentantul Ocolului Silvic Petrosani, Otto Hebel.

Reprezentantii ocolului silvic mai spun cã în cazul în care oamenii ridicã puii de cãprioarã din mediul lor natural, acestia riscã sã moarã.

”Este pãcat pentru cã atunci când ridicã puii nu stiu cum sã se comporte cu ei, laptele de cãprioarã este mult mai slab decât cel de vacã si dându-i lapte de vacã automat are probleme stomacale si moare iar în al doilea rând se pierde din sãlbãticie.

Nu este voie nici cã persoanã fizicã, nici cã juridicã sã detii astfel de animale ci doar în locuri special amenajate”, mai spune sursa citatã.

Cãprioarele sunt expuse accidentelor, braconajului sau grijii exagerate din partea oamenilor.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbHLuate din mediul lor, uneori îsi pierd controlul si devin periculoase. În momentul în care cãpriorul va ajunge din nou în pãdure, riscã sã fie ucis chiar de semenii sãi, pentru cã va fi confundat cu un dusman.

Blana sa poartã alte mirosuri decât cele naturale. Tinerea în captivitate a animalelor sãlbatice fãrã sã fie anuntate organele abilitate este consideratã infractiune, iar persoanele în cauzã sunt pasibile de amendã penalã cuprinsã între 5.000 si 15.000 lei.

Monika BACIU