Tone de mâl şi apă sunt încă scoase din curţile oamenilor ce locuiesc pe albia Jiului de Vest în dreptul  localităţii Aninoasa.  Întreaga viitură a ajuns aici, iar malurile apei au cedat intrând cu putere în curţile şi gospodăriile  oamenilor, la finele săptămânii trecute. Apa a acoperit, pe alocuri, casele până la nivelul acoperişurilor şi buşteni uriaşi au blocat scurgerea viiturii, aşa încât vineri, o bună bucată de timp, apa a blocat şi DN  66 A Iscroni, dar şi circulaţia rutieră  în Defileul Jiului. Şi toate, într-o zi în care nu a plouat deloc ici. Torenţii au pornit din Valea de Brazi şi Câmpu lui Neg, unde  precipitaţiile istorice au făcut să se înregistreze peste 200 de litri pe metru pătrat.
În week-end am găsit  pompierii în curţile oamenilor disperaţi, iar fiecare a făcut ce a putut. Mulţi au fost nevoiţi să îşi ducă animalele din calea puhoaielor, iar acum se mulţumesc că au scăpat cu viaţă.
„Nu avem cuvinte să spunem. Mai ales că vineri la amiază, după prima viitură puternică, am fost informaţi că vine altă. Mai tare ne-am speriat. Am oi aici şi ne-a zis un poliţist să le scoatem şi să le ducem de aici, poate vine mai puternică decât cea care a venit dimineaţă, vineri.  Le-am salvat. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu u păţit nimic. A rămas acum noroiul. Nu mai ştiu de când nu a fost aşa. Niciodată nu ţin minte să fi avut aşa mare necaz”, a spus un localnic din oraşul Aninoasa, care, cu o roabă, încerca sâmbătă să scoată mâlul din gospodărie.

Omul locuieşte în zona în cre Jiul de Vest, la Aninoasa, în zona Iscroni, face o curbă şi, mai jos, se uneşte cu Jiul de Est la intrarea în Defileul Jiului. Toate gospodăriile de acolo au fost luate de ape şi lovite de furia viiturii.
„În Aninoasa sunt 67 de familii care au avut de suferit. 80 de persoane s-au evacuat singure, iar o persoană a fost evacuată şi ea, că era un om bolnav, iar acum urmează să eliminăm consecinţele acestor inundaţii”, a spus Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa. Zeci de pompieri au fost zi de zi în aceste locuri şi, de la Uricani , la Aninoasa, au scos mâlul din gospodăriile oamenilor şi au evacuat apele din beciurile şi casele lor.
„Lucrăm  la evacuarea apei din beciuri şi din case  şi îndepărtăm mâlul din gospodării. Sâmbătă dimineaţă am intervenit în  6 gospodării, dar mai avem  3 gospodării în aşteptare”, a precizat Cristian Baleia, comandantul Detaşamentului de Pompieri militari Petroşani.
În toată Valea Jiului, pe tot parcursul celor 3 zile din week-end, au fost zeci de pompieri care au lucrat la evauarea apelor şi a mâlului din gospodăriile inundate  de-a lungul Jiului de Vest. Duminică, mai erau în  Valea Jiului 41 de pompieri militari, 20 de jandarmi,  3 autospeciale, două motopompe remorcabile şi alte 7 transportabile, iar  efectivele urmau să fie mărite, dacă se impunea asta.
Diana Mitrache