Retelele de socializare, site-urile si chat-urile ne atrag în lumea virtualã, iar cei mai expusi sunt tinerii si copiii. Cât stiu ei despre pericolele de aici? Ce li se poate întâmpla si câti tin cont de faptul cã datele personale si tot ce tine de intimitatea lor nu trebuie expus în acest mediu?
Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” din Petrosani, împreunã cu Organizatia „Salvati Copiii” au încercat sã le discute în cadrul unei actiuni ce s-a numit „Ora de net”.
„Multi tineri nu sunt constienti de pericolul la care se expun si e bine sã fie informati, legat de acest lucru si, mai ales, legat de scoalã, unde ne petrecem cea mai mare parte din zi. Acum, cred cã existã pericolul legat de hãrtuirea pe net. Copiii sunt jigniti, primesc comentarii care îi afecteazã si asta îi pot influenta, pot face si depresii. Am vãzut multe astfel de situatii”, Andreea Sîn, elevã a acestui colegiu.
„Foarte multi nu stiu ce înseamnã sã fii responsabil pe internet si îsi dau datele personale public si nu este foarte bine. Este bine sã avem o culturã în ceea ce priveste internetul si cum functioneazã el, pentru a ne proteja cât mai bine. Eu stiu cã mereu apar incidente în care se pot fura datele personale, iar noi putem fi expusi unor riscuri la care nici nu ne gândim”, a spus si Andrei Popa, elev al Colegiului National Mihai Eminescu, în clasa a XII-a. De fapt, tocmai acesta este scopul acestui proiect. O orã de net poate fi un adevãrat pericol si dincolo de oportunitatea de a socializa, toti îsi expun câteva din datele lor personale, fãrã sã stie cã le poate face rãu, ori pot ajunge sã fie hãrtuiti sau afectati de discutiile din mediul virtual.  Si, un lucru este esential, tinerii aflã cã e mai bine sã nu spunã pe retelele de socializare unde sunt, mai ales dacã au pãrãsit orasul! Hotii abia asteaptã asta.
„Avem copii care se pricep foarte bine la programare si la tehnologia informatiei si comunicãrii, însã, avem si copii care au pãtit-o cu postarea datelor personale pe site-urile de socializare si au vãzut cã asta poate fi o problemã. Sper sã fie constienti si activitãtile pe care le derulãm noi sã îi constientizeze ca, înainte de a posta ceva, acolo, în mediul virtual, sã fie atenti cu ceea ce scriu”, a spus si Alexandru Lãutaru, director al Colegiului National „Mihai Eminescu” din Petrosani. De multe ori, motivul din spatele situatiilor neplãcute îl constituie lipsa de informare a utilizatorilor de Internet. În vederea cresterii nivelului de informare privind datele personale în mediul online, Organizatia Salvati Copiii a lansat în parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, concursul national „Cetãtenia digitalã. Drepturi si responsabilitãti pe Internet privind datele personale.” – editia 2018 si cei care au cele mai bune activitãti la nivel national, pot fi chiar premiati. La Petrosani, acest eveniment a fost organizat de echipa clasei a XI-a E coordonatã de prof. MANEA STEFANIA si prof. DOJCSAR MARILENA.

Diana Mitrache