Bioritmul elevilor interfereazã cu ora de începere a cursurilor. În ultima perioadã mai multi deputati si senatori i-au cerut ministrului Educatiei sã precizeze dacã are în vedere modificarea orei de începere a cursurilor scolare.
Acum, senatorul hunedorean Haralambie Vochitoiu îi explicã ministrului fenomenului ritmului bilogic al elevilor în combinatie cu ora de începere a cursurilor.
Existã studii temeinic documentate care indicã faptul cã începerea prea devreme a orelor de curs în institutiile preuniversitare se conexeazã cu o concentrare scãzutã, performante mai slabe, cât si predispozitie sporitã fatã de probleme imunitare, oscilatii de temperament, obezitate, depresie s.a. Astfel, mai buna potrivire a orelor de curs, conexatã cu încurajarea dezvoltãrii abilitãtilor de autoinstruire în rândul tinerilor, a stimulãrii studiului în timpul liber, individual sau în grup restrâns, dezvoltarea de programe educationale la sfârsit de sãptãmânã sau în afara scolii, cât si aplicarea metodelor cele mai moderne în formarea deprinderii învãtãrii constante, ar rãspunde fãrã îndoialã multor probleme cu care sistemul nostru educational se confruntã. Am convingerea cã aceste studii privind incompatibilitatea ritmului circardian al tinerilor cu începerea cursurilor înainte de orele 9:00 vã sunt cunoscute, de aceea vã cer sã ne comunicati care este opinia dvs. în aceastã privintã”, îl întreabã senatorul pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj.
Parlamentarii vor prin modificarea orei de începere a cursurilor sã creascã capacitatea de asimilare a informatiilor în rândul elevilor.
Monika BACIU