Operatorii de apă din judeţul Hunedoara, ruinaţi de PSD!

PSD duce spre prăpastie operatorii de apă din judeţul Hunedoara, fie că vorbim despre Apaprod Deva sau despre Apa Serv Valea Jiului. Două societăţi comerciale de interes local care au majorat nejustificat de mult tarifele la apă şi canalizare pentru populaţie, majorări care nu se resimt din păcate în serviciile oferite oamenilor.
Ce au în comun cele două societăţi, în afară de obiectul de activitate? La ambele Consiliul Judeţean Hunedoara, condus de PSD, este acţionar majoritar. Operatorii de apă sunt direct subordonaţi administraţiei  publice judeţene care, prin măsurile luate, ruinează la  propriu aceste firme de interes local.
De exemplu, la Apaprod Deva este al doilea an consecutiv în care pierderea netă este de peste 5 milioane de lei şi asta în condiţiile în care în 2019  operatorul a crescut preţurile la apa furnizată şi la apa uzată, unde tarifele au fost majorate cu aproape 50%. A motivat la acel moment creşterea de tarife  pentru recuperarea pierderilor şi oprirea declinului financiar al companiei. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu se simte nicio ameliorare, dimpotrivă, curba negativă s-a adâncit! Exerciţiul financiar pe anul 2019 s-a încheiat cu o pierdere de peste 5 milioane de lei!  Pe de altă parte, operatorul din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, este folosit ca şi  instrument politic. O societate care derulează un proiect de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare cu fonduri europene deloc puţine! Numai că şi lucrările au culoare politică.  De fapt, acolo unde îi convine PSD-ului să creeze probleme se lucrează dezastruos, cu noroi, mocirlă, spre disperarea oamenilor, iar în zonele în care nu vor să se deranjeze, nu deranjează, dovadă că se poate şi altfel. Dar numai acolo unde PSD vrea, unde are interes!  Şi totuşi, deşi s-au investit sute de milioane de euro, calitatea serviciilor nu a crescut. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă am fost în situaţie de urgenţă pe fondul crizei sanitare, în  continuare avem întreruperi nejustificate, sunt zeci de ore în care oamenii nu au apă la  robinete. În plus, apa nu are proprietăţile pe care ar trebui să le aibă, de multe ori este extrem de tulbure şi nu poate fi  consumată, rata de conectivitate la reţea nu este cea mai bună, aşa cum ne-am aştepta raportat la investiţiile făcute, iar preţul este foarte mare. Tarifele la apă şi  canal plasează operatorul de apă din Valea Jiului pe locul 10 la nivel naţional, la diferenţă foarte mică de primele locuri, chiar dacă puterea de cumpărare a populaţiei din Valea Jiului este mult mai mică decât în alte judeţe, unde apa este mult mai ieftină. Mai grav, avariile se ţin lanţ în Valea Jiului, iar conductele cedează una după alta, chiar înainte de a fi date în folosinţă, în ciuda investiţiilor de sute de milioane de lei pe care Apa Serv anunţă că le-a făcut.
Din păcate pentru noi, pentru consumatori, nici proiectele cu finanţare europeană nu sunt implementate aşa cum trebuie şi asta se vede în corecţiile  financiare aplicate de finanţator. S-a lucrat prost, în neconcordanţă cu contractele de finanţare asumate, ceea ce a atras corecţii financiare uriaşe, pe care tot oamenii le plătesc până la urmă. Licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor s-au făcut şi refăcut de nenumărate de ori şi au fost loturi scoase pe SEAP şi de 11 ori, ca până la urmă să fie tot respinse. Şi să nu uităm, pentru ambele societăţi de această dată, acea apă meteorică introdusă pe  factură, care ruinează efectiv instituţiile publice şi agenţii  economici. La nivel declarativ s-a promis de multe ori că lucrurile se vor rezolva în această  privinţă. Nu s-a făcut nimic în realitate! Toate acestea se întâmplă sub ”guvernarea” judeţeană a PSD, cel care, prin oamenii lui, dovedeşte că pentru judeţul Hunedoara are o politică  falimentară. Tot ce înseamnă infrastructură, fie că vorbim de drumuri sau de reţele de apă, este la pământ, iar operatorii sunt ruinaţi de politicile păguboase ale social – democraţilor!
Adrian Nicolae David,
Prim-vicepreşedinte PNL Hunedoara