Câțiva primari au zis câte ceva despre proiectele ce ar urma să fie implementate prin Investițiile Teritoriale Integrate și mai nimeni nu știe despre ce este vorba. ONG-urile, care au și ele idei și fac parte din strategie, nu au fost consultate și acum cer asta și celor de la Ministerul Finanțelor Publice. Nu există, la acest moment, un parteneriat între societatea civilă, autoritatea locală, mediul economic, ministere, ori Comisia Europeană. O spun reprezentanții ONG-urilor grupate sub titulatura de Valea Jiului Implicată, care ar fi vrut să afle cum se va dezvolta Valea Jiului și pe ce criterii. Dar s-au lovit de un zid.
„E vorba despre o reacție comună, a tuturor ONG-urilor din coaliția Valea Jiului Implicată, este că așa cum este făcut acel plan de acțiune pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), acest proiect ar fi trebuit consultat împreună cu comunitatea locală, ca să poată fi supus dezbaterii publice, înainte de a fi trimis Comisiei Europene. Ori această dezbatere nu a avut loc”, a spus Mihai Danciu, arhitect, reprezentat al ONG Planeta Petrila. Vor să fie mijloacele ce comunică populației pe un limbaj perceptibil de toată lumea, însă, nu au fost deloc luați în considerare. Și asta nu ne face bine.
„Problema este că noi, ca și comunitate, va trebui să le implementăm. Și, dacă doar, de exemplu, primarii, împreună cu ministerele își asumă să le implemnteze, atunci să fie doar ei și să și răspundă pe baza loc. Și comunitatea nu știe nimic ce se întâmplă. Iar noi am solicitat, inclusiv printr-o scrisoare adresată Ministerul Fondurilor Europene a fost să supună dezbaterii publice aceste proiecte, să avem o discuție mai generală în care să putem să realizăm consultări pe grupuri de lucruri și să existe o interacțiune. Să înțelegem criteriile pe care au fost alese, dar și criteriile de performanță ce vor trebui atinse la un momentat, ca și cine sunt responsabilii și din ce surse de finanțare vor fi derulate”, a mai precizat Mihai Danciu. Deși o bună parte din proiecte par creionate deja, un singur primar, cel de la Petroșani, a făcut publice câteva dintre idei. Sunt cam 10 idei. Una vizează realizarea unui centru medical de recuperare pentru populația cu boli profesionale, afecțiuni cronice și dizabilități – copii și adulți. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este la Primăria Uricani. Un alt centru de excelență pentru educație vocațională în sistem dual , ar urma să implice primăriile din Valea Jiului și operatorii economici. Sunt proiecte ce vizează turismul și domeniile schiabile, dar și o serie de idei ce ar implica regenararea urbană.
O Investiție Teritorială Integrată este soluția pentru Valea Jiului.
După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieții, dincolo de sfera ajutoarelor sociale și a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră. Comisia Europeană a adoptat un document, prin care se angajează ca emisiile de carbon, până în 2050 să fie zero. Sunt 41 de zone miniere în Europa acum, care mai au o astfel de industrie și printre ele se numără și Valea Jiului Fondul Just Transition este estimat la aproximativ 30 de miliarde de euro, bani care vor ajunge în zonele țintă din toată Europa, iar o parte vor veni și pentru proiecte de la noi.

Diana Mitrache