Omul – sandwich, singurul protestatar din Petrosani

La 57 de ani si cu o semipareza, un barbat din Petrosani este singurul care a decis sa protesteze impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Barbatul este, insa, dezamagit ca toata lumea il felicita, il incurajeaza, dar nimeni nu i se alatura.

Un mecanic de locomotiva, in prezent pensionar, a iesit ieri prin municipiul Petrosani cu o pancarta legata de corp pe care a scris „Am votat, sunt puscariabil!” Omul a vrut sa-si exprime astfel nemultumirea fata de repunerea in functie a lui Traian Basescu.

Pe principiul omul – sandwich, Gavril Dobai a decis sa protesteze impotriva deciziei Curtii Constitutionale a României de invalidare a referendumului din data de 29 iulie.

Practic, barbatul spune ca nu este un protest, ci mai mult un autodenunt. Fost mecanic de locomotiva, Gavril Dobai a facut greva si când Traian Basescu era ministru al Transporturilor si spun ca acum nici atât nu ii e frica de el. „Imbracat” in doua pancarte pe care a scris „Am votat. Sunt puscariabil”, barbatul si-a exprimat nemultumirea plimbându-se prin tot municipiul Petrosani, ajutat de un baston, din cauza afectiunii de care sufera.

A batut la pas tot Petrosaniul

Si-a inceput actiunea de protest inca de la primele ore ale diminetii, in fata magazinului Jiul Shopping Center, pentru ca ulterior sa porneasca, singur, in mars, pâna in Cartierul Aeroport si retur. Pensionarul a mers pe jos prin tot Petrosaniul pentru ca localnicii sa-i vada nemultumirea, chiar daca a trebuit sa se ajute de baston din cauza unei probleme la picior. Trecatorii i-au apreciat curajul si cei mai multi au spus ca forma lui de protest este de aplaudat. „Practic, nu protestez, este un autodenunt. Pe aceasta cale, vreau sa-i multumesc iubitului nostru presedinte pentru traiul bun pe care ni l-a oferit. A inchis spitale, a inchis scoli. Daca vor iesi toti oamenii sa-si arate nemultumirea fata de el o sa plece. Daca nu, ramâne acolo”, crede protestatarul.

Barbatul crede ca nimeni nu i s-a mai alaturat pentru ca oamenilor inca le este frica de ceea ce ar putea sa li se intâmple. „Oamenilor le este frica. Am stat cu ei de vorba. S-au strâns grupuri – grupulete, imi spuneau <<Foarte bine, domnule, foarte bine, asa trebuie sa facem toti>>. Dar, când le.am spus sa vina cu mine, unul a spus ca acum zugraveste, altul ca il doare piciorul. Le este frica. Eu am fost mecanic de locomotiva când domnul presedinte Basescu era ministru al Transporturilor si nu mi-a fost frica atunci sa fac greva. Acuma nici atât nu mi-e firca de el », a mai spus barbatul.

Barbatul a fost luat imediat in primire de fortele de ordine din Petrosani. „Au venit la mine doi politisti si mi-au spus sa le arat buletinul. Am intrebat de ce si mi-au raspuns ca daca nu ma legitimez cheama duba, ma suie in ea si ma duc la politie (n.r. Politia Locala). Le-am aratat buletinul. Apoi au venit jandarmii, ei au fost mai draguti. M-am legitimat si lor si gata. Dupa cum am mai spus, nu ma intimideaza, nu-mi este frica. Ce pot sa-mi mai faca”, a mai spus Gavril Dobai.

Batrânul a fost condus o buna perioada de o masina mica a jandarmilor care s-a retras dupa ce a aparut presa. Jandarmii spun prin vocea purtatorului de cuvânt, lt. Nicolae Raducu ca in nici un caz nu este vorba de o intimidare si ca barbatul nu era urmarit. „Noi nu facem un secret ca trecem prin zona pentru a nu se intâmpla ceva. Nu-l urmarim, nu-l impiedicam in nici un fel sa-si exprime punctul de vedere, este dreptul

dumnealui. Scopul nostru este sa preintâmpinam incidentele”, a precizat Raducu.

Pot sesiza Prefectura

Pe de alt parte, atât timp cât este respectata legea, cetatenii care vor sa-si exprime punctul de vedere chiar si prin proteste autorizate, daca sunt abuzati sau se incearca acest lucru, se pot adresa Prefecturii Hunedoara, institutie care informeaza la rândul ei institutiile competente ale statului, explica prefectul judetului, Sorin Vasilescu. Si deputatul (USL), Cristian Resmerita, spune ca va fi atent la modul cum intervin autoritatile in asemenea cazuri, pentru ca oameni sa nu fie abuzati doar pentru faptul ca-si exprima liber un punct de vedere fara a incalca legea.

Chiar daca nimeni nu i se alatura, unicul protestatar din Petrosani este decis sa iasa in fiecare zi pe strada si sa-si exprime la fal nemultumirea, pâna când se va rezolva ceva. Barbatul este unul dintre cei aproape 7 milioane si jumatate de români care, in 29 iulie, au cerut ca Presedintele Traian Basescu sa plece de la Cotroceni, iar acum vede ca votul sau a fost doar… apa de ploaie.

Carmen Cosman

Maximilian Gânju

3 comentarii la „Omul – sandwich, singurul protestatar din Petrosani

 • 23 august 2012 la 09:39
  Permalink

  Nu inteleg sensul articolului….Omul de mai sus este un incult ..atâta timp cât el nu stie ce inseamna sa fi puscariabil. A fost dreptul lui sa voteze . Problema lui era daca scria pe aceea pancarta am votat de 3 ori impotriva lui d-lui pres. Basescu la referendum.
  citez: Barbatul este unul dintre cei aproape 7 milioane si jumatate de români care, in 29 iulie, au cerut ca Presedintele Traian Basescu sa plece de la Cotroceni, iar acum vede ca votul sau a fost doar… apa de ploaie. …recomand celui care a scris articolul sa parcurga constitutia Romaniei …iar dupa ceea sa scrie fraza corect

 • 23 august 2012 la 09:52
  Permalink

  Alt imbecili care nu a inteles mecaniscmul.
  D-le imbecil ! Daca ai votat o singura data nu vad cum ai incalcat legea, este ceva normal si legal, votul la o singura mana, votand multiplu vei intra in categoria puscariabililor sau, in cazul in care ai comis alte infractiuni de la care ai reusit sa te sustragi prin ori-ce metoda, sigur te poti numi puscariabil, in momentul in care vei fi prins,judecat si condamnat te vei numi, puscarias cu acte in regula.
  Acum despre votul dumitale, imbecil de Antena3
  -Legea referendumului prevede de la momentul adopt?rii ei în anul 2000 condi?ia de validare a referendumului doar dac? la urne se prezint? 50% plus unu din num?rul aleg?torilor. In acest fel este singurul mod legal si constitutional de a demite presedintele ales.
  „În 14 state UE exist? cvorum – Danemarca, Olanda, Italia, Portugalia, Polonia, Ungaria, etc”.
  Asa ca !!!! nu noi am inventat gaura la macaroana, cum ar crede ori ce romana imbecilizat de Anten3.
  Deci, in mod normal pe acel panou agatat de tine, cel mai potrivit era sa fi scris ca esti bolnav mintal in libertate sau, nu ai inteles inca princiliile de baza a democratiei. ANTENSISTI imbecili !!!!

 • 23 august 2012 la 20:32
  Permalink

  Asta e problema noastra a romanilor, nu respectam opiniile nimanui, crezurile concetatenilor, chiar daca unele sint absurde. Jignirile si injuraturile nu folosesc nimanui, ba e de rau ca ne invrajbesc. Atita timp cit nu face rau altcuiva, acest om poate sa se plimbe cat vrea. oricum sint amarit mai mult de ce am devenit noi rominii intre noi, decit de politicienii toti din tara.

Comentariile sunt închise.