Cum este sã te plimbi cu trenul cu care doar regii si sefii de state au mers pânã acum?!  Dar sã stai în salonul mare la masa de mahon unde au zãbovit doar personalitãtile?! Ei bine, elevii olimpici din Valea Jiului au putut sã facã toate aceste lucruri.

Copiii ce mai buni la învãtãturã, care au avut rezultate bune la olimpiadele scolare în acest an, au avut privilegiul sã se plimbe cu trenul regal. Bucuria si nerãbdarea s-au citit pe chipurile lor încã de când asteptau trenul pe peronul gãrii din Petrosani, iar încântarea a sporit pe parcursul drumului. Au stat la masa unde s-au semnat tratate si hârtii oficiale de cãtre regi si sefi de state, au topãit în paturile din dormitorul regal si au putut vedea si atinge tot ceea ce pânã în urmã cu putin timp era permis doar oamenilor mari ai tãrii.

“Acesta este trenul regal cu care a mers regele Mihai. Sunt foarte bucuroasã cã am ocazia sã merg cu el”, ne-a declarat o fetitã. “Stiu cã acesta este trenul regal Orient Expres. Nu vroiam sã pierd ocazia sã merg cu el. Cine stie când mai vine vreodatã aici”, a spus si un bãiat.

“În total, astãzi avem 102 copii olimpici de la toate scolile din Valea Jiului, de la est la vest. Repartizarea acestora a fost fãcutã de cãtre Inspectoratul Scolar Judetean”, a declarat Dionisie Ardelean, director general CENAFER.

În drumul sãu cãtre Lupeni, trenul regal a  oprit în gãrile din fiecare localitate, acolo unde primarii au asteptat sosirea lui. Ei au semnat pe tricolorul care va sta la Depou, dar si în cartea de onoare a trenului.

De asemenea, pe unde a trecut trenul regal, oamenii au stat în loc si au fãcut poze garniturilor, dar mai ales locomotivei pe abur care a fost fabricatã la Resita în anul 1936. “ De la Petrosani la Lupeni am consumat cam o tonã de cãrbune”, ne-a spus Adrian Subãnescu, fochistul de pe locomotivã.

Luiza Andronache