Sunt prea mici mieii acum, iar la export, oierii din Valea Jiului câstigã mult mai bine. Un crescãtor de oi din zona Vãii Jiului ne explicã cum a încercat sã adune o turmã de 3.000 de oi, unele de rasã, pe care le vinde din asociatie la export, cu profit.
Este sãptãmâna de dinaintea Pastelui Catolic, dar în piete încã nu au apãrut vânzãtorii de miei. Acestia se lasã asteptati, iar cei din Valea Jiului au gãsit o altã solutie mai profitabilã si aproape cã nu mai sunt interesati sã îsi desfacã marfa în preajma Pastelui. Vor da mai putini miei acum, pentru cã la toamnã ies în profit. Si unde mai pui cã îi dau la turci si acestia plãtesc cu 5 euro pe kg în viu. Dorin Curtean si-a fãcut o turmã de oi de rasã pentru carne, cu oi negre, cu lânã albã, iar carnea lor ajunge numai la export.
„Cereri probabil cã sunt si pentru Pastele Catolic, miei sunt destul de mãrisori acum. Eu am, dar nu îi tai acum pentru Pastele Catolic, dar mai mult ca sigur, vor veni fermieri. Nici pretul nu va diferi de anul trecut. Cred cã undeva 20 – 22 de lei pe kg vor vinde, însã, eu am aici o rasã unicã, si am zis sã fiu primul care o testeazã. E o rasã de carne si cred cã merge bine. Deocamdatã iarna au trecut-o cu bine si urmeazã o perioadã de mers la munte, iar apoi voi vedea acolo cum vom merge”, a declarat Dorin Curtean, crescãtor de oi din Petrila.
Noua rasã testatã în Valea Jiului vine din Serbia, iar oile au fata neagrã cu blana albã, mai putinã decât suratele lor din zona noastrã. Nu au multã lânã si tocmai acesta este avantajul, iar Dorin Curtean si-a fãcut o turmã de 300 de oi din aceastã rasã. Acum, însã, se pregãteste doar sã le dea la export, pentru cã altfel nu ar renta, cu suma de 28 de lei, pe care o primeste pentru o oaie, pe an. „Subvetiile sunt mici, animalele au pretentii mari, cel putin iarna, pentru cã trebuie furajate bine, ca sã aibã productie bunã si, dacã subventia de la stat nu ar fi, ar fi greu”, mai povesteste oierul.
Nici lâna nu o vând oierii, cã dau mai mult pe tunsul unei oi, decât primesc pe lânã, iar ca sã meargã treaba, pe viitor, mai multi crescãtori de vite vor sã se uneascã si sã facã mici fabrici cu fonduri europene. „Lâna este pur si simplu aruncatã la gunoi, productia de brânzã este pur si simplu aglomeratã pe piatã, nu avem centre de colectare si eu vreau sã facem o fabricã micã unde sã producem ceva, cel putin pentru zona noastrã”, afirmã Dorin.
Crescãtorii de oi s-au rãrit, iar zona Vãii Jiului ar avea de câstigat, dacã oierii s-ar uni si ai crea asociatii care sã atragã fonduri europene, pentru dezvoltare.
Diana Mitrache