Ofertã pentru statiunea montanã Parâng / 20 de locuri de parcare pentru sute de masini

Turistii speriati de traficul din Parâng. Mare agitatie a fost, luni, în statiunea montanã Parâng. La fel de mari au fost si nervii soferilor care s-au trezit într-un ambuteiaj la mare înãltime.

Cum municipalitatea de la Petrosani a organizat Nedeia Troitei, iar transportul cu telescaunul a fost gratuit, sute de persoane au luat cu asalt statiunea montanã. Si mai toti au urcat cu masinile pânã la telescaun. Numai cã între vechiul telescaun si cel nou s-a format o adevãratã coloanã de masini. Unele încercau sã urce, altele sã coboare, iar altele erau parcate. Pe marginea drumului de câtiva metri lãtime. Haos generalizat în Parâng. Fie varã, fie iarnã cei care urcã în statiunea montanã Parâng sunt pusi la grea încercare. Numãrul locurilor de parcare este insuficient, iar problema nu poate fi rezolvatã de municipalitatea de la Petrosani.

Drumul de la vechiul telescaun si pânã la noua instalatie de transport pe cablu este un prim test pe care trebuie sã îl treacã cei care vin la munte cu masina. Din cauza portiunii înguste si a masinilor parcate pelateral, traficul în zonã se desfãsoarã cu mare dificultate. O altã problemã este cea a parcãrilor. Si problema nu este una recentã, ci una care pare a fi fãrã rezolvare. În zonã existã un soi de parcare cu 20 de locuri, amenajatã de municipalitatea de la Petrosani si una privatã, amenajatã corespunzãtor. Aceasta însã nu apartine municipalitãtii ci unui investitor privat care în zonã detine un hotel.

Si punctul de îmbarcare pentru noul telescaun, instalatie de transport realizatã pe banii primãriei. Cei care nu mai gãsesc locuri de parcare pot apela la cei de la hotel, dar contra cost. 20 de lei pe zi costã parcarea unui autovehicul în incinta hotelului.

Autoritãtile locale de la Petrosani sustin cã solutia stã la cei care detin terenuri în zonã si le-ar putea transforma în parcãri, obtinând astfel si un câstig financiar.

“Nu facem nimic, ne descurcãm cu ce avem. Numãrul locurilor se poate suplimenta. Existã o serie de terenuri private care ar putea fi amenajate în acest scop, dar trebuie si un pic de initiativã privatã. Nu trebuie sã asteptãm ca primãria sã facã toate lucrurile”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani. Vara, statiunea montanã Parâng este mai putin animatã.

Aglomeratie a fost în ziua Adormirii Maicii Domnului, atunci când municipalitatea a organizat Nedeia Troitei, iar transportul cu telescaunul a fost gratuit. Probleme sunt, însã, iarna, atunci când numãrul celor care vin la munte este mare. Diferenta este cã iarna, turistii plãtesc si bilete.

Monika BACIU