Oamenii din Câmpu lui Neag încă beau apă de la mina închisă în 1997

Peste 1.000 de oameni beau încă apă dintr-o conductă prin care trece apa industrială, ce vine de la fosta exploatare ce a fost închisă în anul 1997.  Apa Serv a demarat în zonă o amplă lucrare și va racorda la rețeaua nouă toate gospodăriile, indiferent de cât de izolate sunt ele.

 

Oamenii din Câmpu lui Neg, un sat de munte, cu case răsfirate, la baza muntelui, nu au avut niciodată apă potabilă. Fiecare a săpat câte o fântână, ori s-a branșat la o conductă cu care era alimentată fosta mină. Dar nimeni nu a băut apă tratată, lucru pe care  fiecare gospodar l-a constatat pe propria-i piele.

Mașinile de spălat, cafetierele, ori alte aparaturi nu pot avea o viață prea lungă. „Este foarte important că o să avem și noi apă. Cum puteam, ne descurcam, până acum. Luam apă din fântână, cu găleți. Nu am avut niciodată apă pe strada aceasta”, ne-a mărturisit un localnic, dintr-o casă, în dreptul căreia muncitorii introduceau conducta.

„Avem copii. Pentru sănătatea lor, în primul rând, e bine. Apoi electrocasnicele. Că toate trebuie curățate mai des și folosite diferite soluții. Cu apa pe care o avem ne-am descurcat, dar nu e potabilă. Fiecare și-a luat din diverse surse, fântâni, izvoare.  O folosim și la mașinile de spălat, dar e murdară și mereu curăț filtrul din spate, ca și cafetiera, spre exemplu. Și durata lor de funcționare e mai mică”, a mai adăugat o altă localnică. „Alimentarea cu apă a localității Câmpu lui Neag este benefică. Și asta  trebuia demult realizată, dar e bine și mai târziu. Localnicii  din Câmpu lui Neag, în momentul de față, suferă. Ba nu e apă cu presiune, ba e apa murdară, cu frunze și broaște, dar acum va fi bine ”,  mi completat un altul.

Acum se lucrează la sistemul ce va face alimentarea oamenilor cu apă. „Peste 400 de gospodării vor avea apă potabilă, care va veni printr-un sistem de pompare de la stația Valea de Pești.Va fi un rezervor de înmagazinare pe strada Paroșeni, iar de acolo, gravitațional, vom distribui apă în toată zona Câmpu lui Neag”, a spus Cristian Ionică, mnagerul SC Apa Serv Valea Jiului.

Apa ce va ajunge la robinetele oamenilor vine din barajul de la Valea de Pești și rezervoarele și stațiile de pompare au fost în așa fel amplasate încât să cuprindă toate casele din zona de munte. Specialiștii spun că se va face o aducțiune din lacul Valea de Pești, cu o stație de pompe amplasată chiar în stația Valea de Pești, ce va aduce apa în satul Câmpu lui Neag și de aici, dintr-un rezervor de înmagazinare, vor avea toți apă.

Constructorul, spun cei de la Apa Serv, s-a apucat de lucrări și acestea sunt în grafic.

Diana Mitrache