Oameni în pericol, din cauza podului de la Dâlja

Traficul greu din zona Dâlja, locul în care se afla cândva mâna cu acelasi nume, a fãcut ca podul de peste Jiu, sã arate extrem de degradat.
Zeci de oameni trec pe acolo spre casele lor, iar cei mai multi se plâng de felul în care a ajuns acest pod, singura lor cale de acces în cãtunul din acea zonã.
„O femeie a cãzut recent si s-a accidentat. E groapã prin care se vede apa si nimeni nu face nimic”, a spus o femeie ce locuieste dincolo de apã.
În terasament au apãrut adevãrate cratere, e drept, unele la îmbinãrile în care sunt rosturile de dilatare, iar mai multi oameni care au trecut sera prin zonã s-au plâns cã s-au accidentat. Ca sã nu mai vorbim despre masinile care nu mai reusesc sã evite craterele crãpate în pod. „E praf acest pod. Nu stim ce sã ocolim si ce nu. Nu s-a mai reparat de ani buni”, a spus un sofer de pa masina ce transporta gunoi la rampã.
Autoritãtile locale, însã, spun cã vina ar fi, în principal, a celor care duc acolo, la statia de sortare a deseurilor, gunoiul din toatã Valea Jiului.
„Pe lângã firmele care trec pe aici cu masini de mare tonaj, tot gunoiul din Valea Jiului trece pe acest pod, la statia de transfer, care este proprietatea Consiliului Judetean. Eu am discutat cu cei de la CJH, sã vedem dacã gãsim o posibilitate sã asfaltãm acest drum. Nu am gãsit încã întelegere acolo si o sã facem noi reparatia, pe lucrãrile de reparatii si îl vom asfalta în integralitate”, a precizat Tiberiu  Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Constructia veche de peste Jiu a ajuns într-un stadiu avansat de degradare si din cauza  masinilor de mare tonaj ce trec zilnic pe acolo, pentru cã reparatii aici nu s-au mai fãcut de ani buni. Toate masinile fac acum slalom printre craterele cãscate, prin care se vede efectiv apa pe alocuri, iar balustradele  au ajuns si ele, cel mai probabil, la fier vechi. Întreaga constructie are nevoie acum de îmbunãtãtiri, iar oamenii de acolo au cerut sprijin.
Podul era în custodia celor de la Complexul Energetic Hunedoara, pe vremea aceea al Regiei Autonome a Huilei, însã, dupã ce mina Dâlja s-a închis, a ajuns în atributiile primãriei Petrosani întretinerea lui.
De altfel, artera ce duce spre fosta haldã de gunoi a fost reabilitatã de Consiliul Judetean Hunedoara, dupã ce acolo a fost depozitat gunoiul din toatã Valea Jiului, iar masinile grele tranzitau frecvent zona. Acum au rãmas masinile ce transportã lemn, cu tonaj mare, însã, podul abia dacã mai poate suporta sarcina, zi de zi. În plus, toate deseurile sunt sortate aici si toate masinile grele trec încãrcate peste acelasi pod.
Diana Mitrache