Fosta mină Valea de Brazi a ajuns acum un loc destinat activităților în aer liber și, ca un paradox, din locul în care ieșeau minerii la lumina zilei, acum, turiștii pot încinge grătarele. Proiectul a fost finanțat prin ADR Vest și a costat aproximativ 3 milioane de lei.
Fosta zonă industrială a Exploatării Miniere Valea de Brazi din orașul Uricani are toate șansele să devină un punct de atracție pentru locuitorii și turiștii care ajung în Valea Jiului.
Printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, zona este acum transformată în zonă de agrement. Asta, deși aici erau cândva sute de mineri ce intrau și ieșeau din șut, exact din acest loc.
Peste 1.300 mp de spații verzi sunt amenajați, iar în zonă au fost montate foișoare cu bănci, masă și grătare. Lor li se adaugă aproape 1.000 mp de străzi și 150 mp de trotuare modernizate.
„Ideea a venit de pe vremea când, clădirea fostului sediu administrativ al minei Valea de Brazi a rămas nedemolată. Inițial voiam să îi dăm o altă utilitate, dar italianul care a vrut să investească nu a primit votul consilierilor. Așa că clădirea s-a tot degradat și noi am căutat o soluție de demolare. Așa că am găsit acest tip de proiect, pe regenerare a clădirilor industriale și am făcut acest spațiu de picnic. Am avut grijă să fie pe perimetrul care nu a fost afectat de ecologizare, așa că acum am făcut recepția”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Zona va fi dată în folosință, mai ales în timpul week-end-urilor, iar primarul mai spune că va construi în zonă și un parc pentru copii.
De investiția de aproape 3 milioane de lei (peste 2,8 milioane de lei – fonduri nerambursabile) se vor putea bucura cei care poposesc la poalele Parcului Național Retezat începând din această vară.
Proiectul, al cărui
beneficiar este Primăria Uricani este realizat prin Axa de finanțare 5,– „Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de
reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”.
Diana Mitrache