O fetitã de 16 ani a fost cãutatã la Lupeni. 50 de cazuri doar în Hunedoara

O tânãrã de 16 ani din Lupeni a dispãrut de acasã si pãrintii sãi au cãutat-o timp de doua zile. Incidentul a avut loc marti, când politistii au aflat de la familie cã fata nu a venit acasã.
Alerta a fost datã la sediul politiei, însã, în acest caz, politistii spun cã este vorba despre o plecare voluntarã si fac investigatiile ca atare.
„Marti, la ora 21.50, politia municipiului Lupeni a fost sesizatã de cãtre un bãrbat cu privire la faptul cã fiica sa, de 16 ani, a plecat de la domiciliu în data de 29 iulie si nu a mai revenit. Minora a mai plecat si cu alte ocazii, dar de fiecare datã a revenit. Politistii au demarat o serie de activitãti de cãutare, persoana respectivã fiind datã si în urmãrire nationalã. În urma  activitãtilor investigative si de cercetare, minora de 16 ani a fost identificatã în cursul zilei de miercuri de politisti la locuinta unei prietene, pe raza municipiului Lupeni si a fost  încredintatã familiei. Din cercetari, politistii au stabilit cã aceasta nu a fost victimizatã si nu a comis infractiuni pe perioada absentei de la domiciliu, spune Bogdan Nitu, purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Sunt zeci de oameni dati dispãruti, iar politistii explicã acum câte dosare sunt în lucru. Asta, dupã ce cazul din Caracal a  oripilat o lume întreagã.
„Vorbim despre peste 50 de persoane aflate, în momentul actual în lucru la nivelul IPJ Hunedoara. Majoritatea sunt situatii de plecare voluntarã si chiar repetatã de la domiciliu a acestor oameni. Nu sunt, asadar, suspiciuni, cel putin din datele  existente la anchetele efectuate în fiecare  dintre aceste cazuri,  suspiciuni de comitere a unor infractiuni, dar, cu toate acestea, politistii  desfãsoarã toate activitãtile necesare si de cãutare în teren cu  sprijinul altor institutii”, a mai adãugat Nitu.
Între cei cãutati nu se aflã mereu doar fete, iar unul dintre cele mai recente cazuri este cel al unui bãrbat, care locuieste în Bucuresti, dar care venise la lucru în judetul nostru.
„Ca si caz recent, avem un bãrbat de 34 de ani, a cãrui disparitie, plecare voluntarã, mai exact, a fost semnalatã de cãtre frate, în data de 28 iulie. Omul a plecat din localitatea Teliuc spre Bucuresti, fiind domiciliat în Bucuresti, iar în Teliuc desfãsura activitãti ca fiind încadrat la o  societatea comercialã. Politistii au reusit, în scurt timp, cu sprijinul colegilor de la Râmnicu Vâlcea sã îi identifice pe autostrada A1, acolo unde încerca sã se deplaseze cu o masinã, la ocazie”, a mai  precizat purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Sunt campanii de informare, iar cei de la Alba Iulia spun cã, pânã în septembrie fac astfel de actiuni privind  traficul de persoane. În fapt, Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane a organizat încã din februarie si va încheia în septembrie 2019, campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatãrii sexuale “Distruge zidul  indiferentei! Traficul de persoane poate fi  prevenit”. Campania vizeazã prevenirea traficului de fiinte umane în scopul exploatãrii  sexuale, prin cresterea gradului de informare a persoanelor vulnerabile fatã de acest fenomen.
Diana Mitrache