O casa, visul suprem…

In Romania anului 2012, Valea Jiului, Petrosani, mai sunt inca oameni care traiesc cate 6 intr-un spatiu de 3 /2 m,  in care cu greu si-ar gasi confortul chiar si o singura persoana. Asa se intampla intr-o familie tanara, dar atat de greu incercata pana acum… Membrii acesteia stau cu totii intr-o garsoniera  din Aeroport, locuinta socrilor si totodata bunicilor copiilor  Capul familiei spune ca de ani de zile incerca sa-si gaseasca o casa, insa pana acum nu a izbutit. “Eu am cerere depusa de pe vremea fostului primar si am reinoint actele anul trecut. Degeaba…”, a spus Gheorghe Liteanu.

La o privire asupra listei cu prioritati a fondului locativ, vedem ca in asteptare sunt nu mai putin de 428 de persoane care asteapta de ani de zile o casa de la primarie. In prezent, toate locuintele sunt inchiriate, insa pentru aceasta familie, norocul ar putea surade mai curand.

“Domnul Liteanu este pe locul 3 pe lista de prioritati, are 93 de puncte si are toate sansele ca in prima jumatate a anului sa primeasca o locuinta”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Municipiului Petrosani.

Cei patru copilasi nu inteleg ce se intampla si de ce parinti lor nu le pot oferi mai mult.Sunt prea mici ca sa vada altceva decat jucariile putine pe care le au si la care tin.  Cu ochii mari si inocenti, ei se bucura de copilarie in micuta incapere in care stau cu totii. Unul dintre ei s-a nascut doar cu un singur rinichi.  “Este foarte greu, nu greu. Intr-o singura camera, cu 4 copii… Trebuie sa fie liniste sa se poata odihni ca sunt mici, dar… Cea mai mare are 7 ani, mai am doi de 3 si 2 ani si cel mai mai mic, care are 4 luni”, a spus Sonia Mirea, mama copiilor.

Tatal, capul familiei, se arata suparat la gandul ca alte familii au primit locuinte de la primariei, iar a lui nu. Spune ca are cunostinte de situatii in care lucrurile au stat altfel decat ar fi fost normal.

“S-au facut blocurile alea de jos de la targu’ de porci, unii au intrat acolo, au mers, le-au facut repartitie si… Cunosc o gramada de baieti care au doar cate un copil si nevasta si au luat garsoniera, iar eu cu patru stau si nu intru abuziv peste nimic. Stau la rand si astept”, a mai spus Gheorghe Liteanu.

Edilul sef al Petrosaniului are o pozitie vizavi de acest lucru. “Este o prostie! Eu, la fiecare dintre cei care au venit sa ne reclame vreo neregula, le-am aratat lista de prioritati, punctajul care a fost facut si nimeni nu a avut nimic de obiectat. Eu nu pot si noi nu putem sa dam aceste locuinte decat pe criteriul legii si al regulamentului care este aprobat in Consiliul Local, in functie de numarul de copii, de problemele familiale si de venituri. Acesta este criteriul obiectiv, lista de prioritati, care tine cont de toate aspectele prevazute in lege”, a mai declarat primarul Iacob Ridzi.

Una peste alta, aceasta familie o duce greu. Cu totii traiesc din alocatiile copiilor, iar vara din ce castiga barbatul care lucreaza in constructii.

Luiza Andronache

Un comentariu la „O casa, visul suprem…

  • 7 februarie 2012 la 06:32
    Permalink

    Hmmmm… toarna copii cu nemiluita cand stiu ca nu au unde sa stea si apoi cer pomana de la stat… Tiganii astia… !

Comentariile sunt închise.