Nou director general, între a fi sau a nu fi compatibil

”Nu stiu 100 la sutã dacã existã incompatibilitate între noua functie de director general a lui Petre Drãgoescu si functia de consilier local pentru cã mai existã un caz în Consiliul Local Petrosani, cel al directorului INSEMEX si la el nu este vorba de asa ceva” – Alin Simota, presedinte PNL Petrosani.

O datã cu numirea în fruntea noii Societãti Nationale Închideri de Mine Valea Jiului, ca director general, a directorului Securitate în Muncã la CNH, Petre Drãgoescu, s-a iscat discutia între a fi sau a nu fi compatibil cu statul sãu de ales în Consiliul Local al municipiului Petrosani.

Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitãtilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, spune la SECTIUNEA a 4-a, Incompatibilitãti privind alesii locali, Art. 88, litera d): ” functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la regiile autonome si societãtile comerciale de interes local înfiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv sau la regiile autonome si societãtile comerciale de interes national care îsi au sediul sau care detin filiale în unitatea administrativ-teritorialã respectivã”.

Presedintele PNL Petrosani, Alin Simota, încã nu stie dacã Petre Drãgoescu  este cu adevãrat incompatibil în acest caz. Simota a invocat o altã situatie asemãnãtoare, respectiv cea a directorului INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu, care este compatibil cu statutul de consilier local.

”Nu stiu 100 la sutã dacã existã incompatibilitate între noua functie de director general a lui Petre Drãgoescu si functia de consilier local pentru cã mai existã un caz în Consiliul Local Petrosani, cel al directorului INSEMEX si la el nu este vorba de asa ceva. Dar vom sta de vorbã cu persoanele în mãsurã sã ne spunã clar cum este corect, legal” – a precizat presedintele liberalilor de la Petrosani.

L-am întrebat pe secretarul Primãriei Petrosani, Adrian Negoe, cum este cu INSEMEX-ul si cu noua Societate Nationalã Închideri de Mine…  Acesta a precizat cã a stuadiat problema, atunci când directorul INSEMEX urma sã ocupe fotoliul de consilier local.

”INSEMEX are alt statut. Nu este nici companie, nici societate nationalã, ci institut de cercetare-dezvoltare. Dacã noua societate care se va înfiinta va fi comercialã de interes national, atunci probabil cã nu va exista compatibilitate, dar trebuie studiatã situatia” – a declarat secretarul Primãriei Petrosani.

Dacã Petre Drãgoescu va pãrãsi Consiliul local, urmãtorii de pe listã sunt doi PSD-isti, conform listei comune a celor douã partide.

”Dacã se elibereazã vreun loc, urmãtorul de pe listã este Pascu Viorel de la noi. Si urmãtorul este tot al nostru, Iulian Codreanu. Asta pentru cã am stabilit cu colegii de la PNL ca lista sã cuprindã doi de la noi si unul de la ei, raportul fiind de doi la unu” – a declarat Ioan Rus, presedinte PSD Petrosani.

Ileana Firtulescu