A u fost reluate, săptămâna aceasta, cercetările arheologice
sistematice în cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roşie, după o lungă perioadă de întrerupere. Situl aparţine de vestigiile din Munții Orăștiei, fiind amplasat la vest de Sarmizegetusa Regia.

An de an, noi vestigii apar la suprafață, în urma cercetărilor și săpăturilor autorizate ale acestui sit ce adăpostește istoria neamului nostru. Și toate au fost
posibile mai ales în ultimua vreme. „După preluarea de către Consiliul Județean Hunedoara, au fost demarate și campaniile de săpătură arheologică și cercetare sistematică în Sarmizegetusa Regia, așa că în ceea ce privește cercetare și patrimoniul arheologic al acestui sit, avem de-a face, în fiecare an, fie cu descoperiri noi, fie lucrări de consolidare și conservare”, a spus Raluca Oană, inspector de specialitate al DGAMPT.
Fortificaţia propriu-zisă, cu ziduri din blocuri de calcar, ocupă partea superioară a uneia dintre cele mai spectaculoase înălţimi stâncoase din zonă.
Pentru campania tocmai începută, obiectivele arheologice sunt cercetarea construcţiei mici cu absidă în vederea documentării unor particularităţi constructive şi planimetrice, precum şi a laturii sudice a incintei principale. „Arheologii, precum și studenții care vin în practică la Sarmizegetusa Regia, vor da și dau în fiecare an explicații vizitatorilor, despre tot ce s-a găsit acolo, tocmai pentru că ne dorim, prin aceste campanii, să educăm cât mai mult opinia vizitatorilor.
Anul acesta a fost dublă campanie de săpături, pentru că s-a săpat în zona porții de vest și a zidului de fortificație. A fost o campanie destul de intensă pe drumul pavat, care pleacă din poarta de vest și traversează întreaga zonă sacră, proiect finanțat de CJH și de graturi norvegiene, prin proiectul Ro-Cultura. Și s-a săpat
ulterior, în campania anuală, pe terasa a IX-a, unde avem casete dja deschise în urmă cu 3, sau chiar 4 ani”, a mai preczat Raluca Oană,
inspector de specialitate al DGAMPT Hunedoara.
Cercetările sunt efectuate sub egida Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Judeţean Mureş şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică.
Diana Mitrache