Mina Petrila a ajuns un soi de mãr al discordiei si, pe de o parte Ilie Pãducel, primarul orasului nu s-ar încurca cu clãdirile de patrimoniu, iar pe de altã parte, viceprimarul Vasilie Jurca le cere ministerului.

Cert este cã Minsierul Energiei i-a chemat la finele sãptãmânii trecute la Bucuresti, pentru cã Societatea de Închideri de Mine a cerut sã se facã ceva, deoarece pierde bani, însã, lucrurile nu au fost transate  nici acum. În plus, timpul e scurt si se pierde finantarea europeanã.

Conducerea Societãtii de Închideri de Mine a cerut o întrevedere la Ministerul Energiei, cu cei din Petrila, ca sã nu mai piardã lunar peste 100.000 de lei cu paza si plata utilitãtilor de la mina Petrila. Asta se întâmplã pentru cã amplasamentul de la suprafatã nu a fost predat nici constructorului, nici autoritãtilor locale, din cauza reclasificãrii clãdirilor, dar se pare cã tot fãrã rost a fost si aceastã întâlnire.

„Din pãcate, la întâlnirea de la Minister nu mi s-a dat voie sã particip, cã a fost domnul primar, care a spus acolo cã nu doreste aceste clãdiri. Eu cred cã greseste, pentru cã, începând cu 25 mai, existã posibilitatea sã se depunã proiecte de finantare pe acest gen de  clãdiri. Finantarea începe de la 100.000 de euro, pânã la 5 milioane de euro si eu cred cã primarul ar fi trebuit sã urgenteze preluarea acelor clãdiri”, a declarat Vasilicã Jurca, viceprimar Petrila.

Ministerul ar putea sã emitã o hotãrâre de Guvern pentru ca mai multe clãdiri sã intre în patrimoniul local, însã, dacã viceprimarul si câtiva arhitecti vor asta, primarul se opune si aici existã neîntelegerea. Ilie Pãducel nu a putut fi contactat, iar viceprimarul a sustinut cã el ar dori sã includã mai multe astfel de clãdiri pe lista celor care sã le pãstreze nedemolate.

„La momentul acesta, cu sigurantã, vor rãmâne în picioare clãdirile care sunt clasificate si introduse în patrimoniul national si eu am mai fãcut solicitare pentru încã 4 clãdiri: sediul administratiei, dispenarul, statia de salvare si scoala de calificare. Pentru ultimele nu avem încã un rãspuns”, a precizat Vasilicã Jurca.

În timp ce edilii se ceartã pe idei, Societatea de Închideri Mine pierde bani lunar, cã este nevoitã sã plãteascã paza si utilitãtile, iar ecologizarea bate pasul pe loc. Asta, în timp ce proiectul mãret de vigorare al zonei post industriale nu are nicio sansã de izbândã, fãrã banii europeni, care se pierd, pentru cã nimeni nu a scris vreun proiect care sã poatã fi depus în luna mai.

Diana Mitrache