C riza din energie se simte acut la Complexul Energetic Hunedoara, care, după ce că nu are cărbune suficient, a rămas și fără gaz metan. Este cerere mare pe piață, iar ca să funcționeze, termocentrala Paroșeni are nevoie și de gaz metan. Și toate acestea, în condițiile în care nu avem un guvern și, deci, nici ministru la energie.
Economia pare să se redreseze, iar cererea de gaz metan de la nivel mondial se resimte clar și în Valea Jiului. Termocentrala Paroșeni are nevoie de gaz pentru pornire și chiar și în timpul funcționării, dar nu are de unde să cumpere, prețurile fiind uriașe. „Odată că plătim un preț foarte mare pentru gaz, undeva la 400-500 MWatt-ul și, pe de altă parte e și o lipsă de gaz, pentru că nu mai sunt oferte pe piață. Economia funcționează la capacitate maximă și, probabil, că nimeni nu se aștepta. Există o cerere mare de gaz pe piață și, ca atare am solicitat un pic de ajutor ministrului”, a spus Cristian Roșu, administratorul special la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara reușește tot mai greu să vândă energie, deși aceasta ar fi șansa de a se redresa. Mai mult, există solicitări, inclusiv pentru cărbune, dar tot degeaba.
„Avem 3 solicitări, inclusiv din partea Primăriai Iași, de exemplu. Ne cer cărbuni, pentru că e nevoie, dar noi nu avem cărbune. Acum am fi vândut, dacă aveam, inclusiv cărbune. Avem cereri de la Iași, Timișoara, Arad. Dar nu avem, că și noi funcționăm 3 zile la Paroșeni, maxim. Am discutat și acest aspect cu ministrul Virgil Popescu și dumnealui este în tratative cu un premier dintr-o altă țară, care să ne dea din import o anumită cantitate de cărbune, ca să o ardem la Termocentrala Paroșeni”, mai spune Cristian Roșu.
Minele din Valea Jiului dau maxim 1000 de tone zilnic, dar necesarul este de 1.800, ca să funcționeze termocentrala. Și atunci nu se poate pune problema eficienței, însă, se poartă discuții și pentru import de cărbune. Că despre retehnologizare nici nu se poate vorbi în acest moment.
Diana Mitrache