Nici 50 de titulari in judetul Hunedoara, S-au repartizat posturile nedeterminate din invatamantul hunedorean

In urma repartizarilor care au avut loc la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara, doar 49 de profesori au catedrele asigurate pentru o perioada nedeterminata.

“In aplicatia titularizare 2012 pe care ministerul (Ministerul Educatiei-n.r.) o pune la dispozitia cadrelor didactice, in momentul de fata din numarul total de 728 de posturi, neocupate ar mai fi 258. Prin repartizarile in urma concursului de titularizare au fost ocupate un numar de 49 de posturi titularizabile, respectiv un numar de 157 de posturi unde cadrele didactice vor avea contract de munca pe o perioada determinata. 264 de posturi au fost ocupate anterior prin continuitati, respectiv prin completare de norma iar aceasta cifra de 258 poate sa sufere modificari avand in vedere ca prin realizarea planului de scolarizare pentru clasa a IX-a, respectiv prin aparitia clasei pregatitoare in momentul de fata ISJ, realizeaza o ajustare a normelor didactice”, declara Marta Mate, purtatorul de cuvant al ISL Hunedoara.

Au existat si posturi cu o viabiliatte de peste 4 ani,a dica posturi titularizabile care nu au fost ocupate de candidatii examenului de titularizare. Aceste posturi au fost modificate ulterior.  „Posturile titularizabile neocupate au trecut in a doua etapa. Ele au putut fi ocupate daca la centrele de examen au fost profesori care au luat note peste 5. La a doua etapa nu mai au statutul de titulari. In cazul in care nu au fost suficienti candidati la centrele de examen aceste posturi se vor centraliza la nivelul ISJ si vor putea fi ocupate in sedintele publice din data de 31, respectiv 31 august”, mai spun reprezentantii ISJ Hunedoara.

200 dintre cei 433 de candidati care au sustinut examenul de titularizare pot opta, in functie de disponibilitatea posturilor, pentru o catedra cu viabilitatea contractului pentru o perioada nedeterminata.

Cei 200 de candidati au obtinut note cuprinse intre 7 si 10, punctaj care le asigura ocuparea unui post in sistemul de invatamant pentru o perioada nedeterminata. Cei care nu au obtinut o medie peste 7 in urma examenului de titularizare pot opta pentru un post de suplinitor in cadrul unitatilor de invatamant din Valea Jiului. In aceasta situatie sunt 142 de candidati care au obtinut note cuprinse intre 5 si 6.99. De precizat este faptul ca aceste persoane sunt nevoite sa sustina examenul de titularizare si anul viitor, pana cand nota obtinuta de ei va fi minim 7.

 Un nou examen, doar daca e cazul

Conform metodologiei, in acest an nu se mai sustine o noua etapa a concursului de titularizare, mai exact nu se mai sustine concursul de suplinire din luna august. Exista insa o bresa a metodologiei care permite ca in cazul in care exista posturi care nu pot fi ocupate din lipsa de cadre didactice sa se organizeze o noua evaluare.

„Numai in cazul in care exista discipline deficitare de personal care au sustinut examenul de titularizare. Exista in cazul de fata deficit de invatator in limbile minoritatilor, educatori si invatamant in limba germana”, a mai precizat Marta Mate.

Decizia de repartizare pe perioada nedeterminata, incepand cu 1 septembrie 2012, pentru personalul didactic validat de consiliul de administratie al inspectoratului scolar este emisa de inspectorul scolar general. In baza acestei decizii, directorii unitatilor de invatamant incheie contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu 1 septembrie 2012, cu personalul didactic repartizat.

 Raul  IRINOVICI