Nerecunoscut In Romania, a devenit director medical la cea mai mare companie engleza din Iraq

Doctorul Cristian Remus Harsan, din Vulcan, a luptat un an de zile, si nu a incetat, sa fie lasat sa-si puna experienta in slujba ”lui acasa”. A venit insetat de Romania si s-a intors in Iraq indurerat si confuz…

Nu recunoaste ca este intristat de aceasta ultima luna traita acasa, in Romania, Valea Jiului… Entuziasmul debordant, energia sa molipsitoare si optimismul, care nu au fost atinse de razboiele din Iraq si Afganistan, au fost umbrite serios de a treia venire in tara, in concediul periodic acordat de o mare companie medicala construita de englezi in Iraq.

Desi apreciat de americani si englezi, care se mandresc cu initiativele sale, cu munca efectiva si cu daruirea cu care isi indeplineste menirea de medic, Cristian Remus Harsan, a visat si viseaza sa activeze in tara sa. A fost cu greu acceptat la Urgenta Spitalului din Vulcan, dar cu competente limitate, datorita unei legi romanesti aberante. S-a implicat in ajutorarea oamenilor cu care viata nu a fost prea darnica lipindu-se de extraordinara echipa de profesionisti, condusa de dr. Catalin Popa, a Asociatiei Search and Rescue Service Romania (SARS) – Serviciul de Cautare Salvare, din Vulcan pentru a pune umarul la consolidarea asociatiei. Nu a stat si a incercat sa arate celor care construiesc sistemul de sanatate ca se pierd medici de valoare, facand referire la alte cazuri de medici de exceptie, nu doar la al sau. In zadar, pentru ca proiectul noii legi a sanatatii este inca in dezbatere publica.

 La SMS, cea mai mare companie medicala engleza din Iraq

Deci Romania nu-l doreste. Ca urmare, a semnat una dintre multiplele oferte facute de Occident. A semnat un contract pe perioada nedeterminata cu o mare companie medicala privata, construita de englezi, care fiinteaza si in Erbil, Iraq. Soran Medical Services – SMS – este singura companie care asigura tot ce inseamna ramura medicala, incepand de la inspectii in teren, interventii medicale, operatii, dar si securitatea demnitarilor si a transporturilor de orice fel, asigura chiar si masuri de protectie, salvare si asistenta medicala in cazul forajelor de adancime, scapari de gaze, atac cu gaze etc., pentru ca unitatea medicala are contracte cu mari companii de profil care activeaza In Iraq, precum OMV, Rompetrol si cele ale guvernului kurd.

Contractul semnat de Cristian Remus cu repesctiva companie este unul flexibil in viziunea doctorului, adica doua luni este ”pe baricade”, dupa care o luna are concediu. In primele doua luni doctorul a demonstrat ca este mult mai mult decat un salvator de vieti, ca este un bun coordonator si ”profesor”, fara sa uite de continua sa perfectionare.

”Ce am facut? Eram doctor – emergency phisicians, cu atributiile si responsabilitatile aferente la acel nivel, aveam ca atributii in plus de a observa si de a lua masuri acolo unde se impuneau, plus coordonarea. Eram un super vizor pentru celilalti medici. Am o echipa frumoasa acolo, toti cu experienta in teatre de razboi. De exemplu, soferul este si bodyguard si asistent si provine din Fortele speciale ale USA, a participat la raboiul din Iraq. Apoi managerul de operatiuni este din Marea Britanie, cu o experienta bogata in teatre de razboi. Chiar si directorul general al companiei este tot un om cu experienta de razboi, specializat In escorta, securitate transporturi etc. Dar am si romani, chiar de aici de la noi. Doctorii urgentisti de aici din Vale, Claudiu Toma cu beckgraud de Iraq, si Petre Corlan, la fel. Mai este Romeo Rahau, din Mircurea Ciuc, medic de urgenta care are drept de practica pentru ca s-a nascut mai repede si nu a prins legea aceea din 2007, care ne interzice sa practicam la noi in tara. Si daca ai drept, daca te inscrii la acel rezidentiat impus, ti se ridica dreptul de practica, asa cum s-a intamplat cu dr. Mihai Preda. Parca i s-au sters cu buretele toti anii aceia, aproape 10 ani ca medic de urgenta” – a declarat abatut, de data aceasta, fara jovialitatea proverbiala, doctorul Cristian Remus.

In toata aceasta perioada a inceputului de contract, a predat si cursuri de profil in cadrul companiei dupa ce s-a specializat el insusi in resuscitare cardiaca sub egida Asociatiei Americane de Cardiologie. Urmeaza prin Marea Britanie o alta specializare, sindrom postraumatic, pentru competente in tratarea soldatilor care au luptat in razboaie.

 Demisia de la Urgenta Vulcan, aprobata imediat

Cristian Remus Harsan face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie, cu drept deplin de practica in calitate de doctor in  Anglia, Irlanda, Scotia, Wales, Australia, Sud Africa, US Army si UK Army etc., exceptand Romania, a fost agajat la Urgeta Spitalului Municipal din Vulcan, dar cu competente limitate. Adica trebuia sa practice doar in prezenta unui alt doctor  de urgenta, doar pentru ca intrase in sistem dupa adoptarea legii din 2007. Tensiunile sub care se lucreaza aici, tesiuni create de conducere care doreste sa impuna practici in afara Ordinului ministerului 1706/2007, ce stabileste reguli clare si stricte de functionare a unitatilor si centrelor de urgenta, plus atitudini care nu au de-a face cu actul medical si procedurile stricte din domeniu, l-au facut pe Cristian Remus sa-si inainteze demisia. Demisia i-a fost aprobata pe loc.

”M-au deranjat mai multe, dar faptul ca se doreste impunerea preluarii de catre Urgenta a copiilor, lucru ilegal, a fost apogeul pentru mine. In loc sa discutam, sa gasim solutii pentru a putea face acest lucru, primarul insotit de managerul spitalului au venit sa ne dea lectii de medicina ducand In derizoriu acesta meserie. Un alt lucru care mi s-a parut impardonabil a fost refuzul conducerii ca studenti de la facutatile de medicina sa faca practica la Urgenta din Vulcan. Nu am inteles care a fost logica acestui refuz, pentru ca aveam oameni care munceau gratis, plus faima pe care o putea castiga spitalul cu aceste ocazii, prin acesti viitori doctori si prin universitatile de unde proveneau. Clar mediul de lucru de aici este grav viciat profesional de astfel de atitudini si ma tem ca acea echipa extraordinara nu va mai rezista mult acolo” – a declarat trist doctorul demisionar, precizand ca regreta profund ca nu poate face nimic pentru locurile sale dragi lui, pentru ca nu este lasat.

 Director medical la Soran Medical Services Iraq

Duminica, Cristian Remus Harsan, a plecat din nou spre Iraq, de acesta data in calitate de director medical al marii companii Soran Medical Services. Dupa cele doua luni de munca si ca dovada a inaltului profesionalism, doctorul din Vulcan a fost avansat.

”Inainte de a veni in concediu, am fost sunat de conducerea companiei si dupa ce si-au expus motivele, respectiv ca sunt incantati de prestatia mea, ca sunt mandri ca ma au etc., m-au anuntat ca am fost numit deputy manager, un fel de director medical. Acest lucru imi sporeste responsabilitatile, pe langa munca de doctor. Voi face munca de birou, voi coordona activitatea, voi negocia contracte in numele companiei acoperind doua dintre cele mai mari orase din zona Iraq-ului, respectiv Sulaymaniyah si Ebril. Satisfactia muncii exista, iar aceste recunosteri ma stimuleaza si ma reponsabiluizeaza Inzecit sporindu-mi exigentele fata de mine” – a spus dr. Cristian Remus.

Doctorul va veni de fiecare data cu speranta acasa, insetat de tara lui. Dar probabil se va produce ceea ce a trait si a pus pe hartie, un emigrant roman, Alin Fumurescu, profesor de filosofie politica la Indiana University-Bloomington…

” Vino (acasa –n.n.), daca insetezi tare, dar ai sa pleci mai indurerat si mai confuz, realizand ca, de fapt, alternativa perpetua in care traiesti, dulcele intangibil, posibilitatea acelui acasa la care visezi mereu si-n care, ca emigrant roman, esti suspendat o viata intreaga, de fapt nu exista. A murit si, incet-incet, va muri si in tine.”

 Ileana Firtulescu

10 comentarii la „Nerecunoscut In Romania, a devenit director medical la cea mai mare companie engleza din Iraq

 • 14 august 2012 la 11:53
  Permalink

  pai nu il vrea romania pentru ca nu si-a luat toate examenele de licenta,a terminat 6 ani de medicina, nu va lasati dezinformati de acest baiat,nici macar la rezidentiat nu a dat, si ce sa va zic,a terminat o facultate privata, asdar se cunoaste foarte bine cum se termina o facultate privata.cu 6 ani de medicina esti doar un medic la un dispensar intr-o comuna.

 • 14 august 2012 la 13:05
  Permalink

  Ramai perplex in fata acestor situatii ca apoi sa raman mai trist ca traiesc in asemenea tara unde e permis asa ceva…

 • 14 august 2012 la 17:59
  Permalink

  Ahahahaha domnilor comentariile voastre denota invidie, ipocrizie si dezinformatie!!! e ceea ce o persoana minuscula ar spune doar pentru a ie?i in evident?…..

 • 15 august 2012 la 11:49
  Permalink

  Prietene, la cata experienta are in practica medicala e de departe peste toti absolventii de rezidentiat actuali.
  Comentariul tau nu este altceva decat un exemplu de limitare in viziune. Esti unul din acei indoctrinati de acele legi stupide care sunt in Romania.

  „si ce sa va zic,a terminat o facultate privata, asdar se cunoaste foarte bine cum se termina o facultate privata” – ai vazut vreodata dotarea dintr-o facultate privata de Medicina? Nu mai vorbi degeaba si in necunostinta de cauza.

 • 15 august 2012 la 17:17
  Permalink

  L-am cunoscut pe Remus in Iraq acum cativa ani si, asa cum sigur isi poate aminti si el, nu a fost o persoana tocmai favorita sufletului meu, dar tot nu pôt accepta sa i se reduca meritele doar pentru lipsa de rezidentiat sau facultate facuta la particular, cum zicea Mircea. Experienta acumulata in Iraq si Afghanistan sigur ii dau dreptul sa se numeasca Medic, mai pe drept poate decat multi care isi termina rezidentiatul (in Romania). Felicitari pentru promovare Remus si la mai mare. Congrats Doc!

 • 15 august 2012 la 21:35
  Permalink

  Tot in Cronica, de Craciun parca, am citit cazul altui doctor, acea fata Viorica Maghiar crescuta la Casa copilului din Uricani, si care a terminat Facultatea de medicina Bucuresti ca si acest om deosebit Cristian remus. Pe ea au luat-o nemtii mirati de calitatea ei, pe acesta de acum l-au luat englezii, dar vad ca numai romanii ii blameaza. Acest domn Mircea care comenteaza aici nu a inteles nimic din prostia unui sistem, adica sint doctori pe care practica ii califica, pe altii doar diplomele si ca medici… sint si atit. oameni ca cei din cele doua cazuri vor avea si rezidentiate daca vor si tot felul de specializari dar ce e mai important e ca nu o sa-i avem noi ci strainii. Deci regula e prosta nu oamenii care nu o accepta. Dar cine nu are creier nu vede clar.Am o intrebare Facultatea de Mdicina din Bucuresti unde au invatat Viorica Maghiar(care muncea vara in agricultura din Austria) si Cristian Remus Harsan(din familie de oameni modesti) si cu practica la Spitalul Militar e privata? Invidia, taica, invidia e boala grea…

 • 16 august 2012 la 06:46
  Permalink

  Felicitari stimata doamna Firtulescu!Ma bucur ca romanii au succes si mai ales ca,
  prin articolele dumneavoastra, mai aflam si informatii care sa ne schimbe starea de ……a
  fi romani!

 • 16 august 2012 la 09:27
  Permalink

  hahaha, am aflat ca Mircea cel din primul comentariu e de fapt din conducerea spitalului Vulcan. Asa ca e kk ce spun cei din cauza carora le pleaca medicii, ultimii fiind dr. Vasilescu si dr. Harsan. Fara cuvinte!

 • 18 august 2012 la 15:12
  Permalink

  Pai era necesar sa ia atitudine cineva din Vulcan..precum…Mircea..cel batran, o fi?…pai bai prostule sau proasto…nu stiai de relatia dintre Ile si d.na Manager?…cum draq sa vina cineva sa le spuna ca se poate mai mult…astia sunt si medici si politicieni, imediat ajung sa le dea lectii si pompierilor stiu si sport…vai de pula lor!

 • 18 august 2012 la 15:18
  Permalink

  A…am uitat..domnule Ile…e adevarat ca dupa apartitia articolului ati sunat.o pe doamna Firtulescu?..ce doreati sa.i spuneti…?…la nivelul dvs scazut de pregatire nu aveti nici o sansa in fata cuiva ca d.na Firtulescu, e mult peste inteligenta dvs.

Comentariile sunt închise.