Nedeia Troitei, in Parang

Nedeia Troitei a devenit corespondentul din zilele noastre a unei petreceri pe care localnicii din muntii Parang o dadeau in fiecare zi de 15 august. De sarbatoare, oamenii fac nedeie, iar de 6 ani se implica si autoritatile din Petrosani.

 

Ca in fiecare an, momarlanii din Parang fac nedeie in 15 august. Nedeia Troietei, cum a fost denumita adunarea campeneasca ce vesteste perioada in care se aduna granele, va avea loc sus in munte, unde sunt asteptati zeci de oameni curiosi sa afle din tainele pastrate de bastinasi din cele mai vechi timpuri. „Primaria municipiului Petrosani,impreuna cu Asociatia cabanierilor din Parang,organizeaza si anul acesta, ca de altfel in fiecare an, Nedeia Troitei. Se va pregati mancare traditionala momarlaneasca, cu pasat si tocana de berbec cu varza calita. Va Fi si un spectacol de muzica populara, asa cum a fost in fiecare an”, a declarat Nicu Tasca, purtator de cuvant al primariei Petrosani.

Pentru al saselea an consecutiv, in masivul Parang, la troita ridicata la cota 1700, pe platoul unde odata se afla cabana “Casuta din povesti”, momarlanii din satul Jiet vor intinde  mesele ca sa ii invite la praznic pe toti cei aflati in munte sa guste din preparatele lor traditionale si sa le cunoasca obiceiurile.

Troitia din Parang a fost ridicata tocmai pentru a cinsti memoria iubitorilor de munte, intr-un loc in care din vremuri nestiute, momarlanii petreceau de Sfanta Maria in luna august.

Diana Mitrache

Un comentariu la „Nedeia Troitei, in Parang

  • 9 august 2012 la 09:19
    Permalink

    Face?i ?i un recurs la memorie, poate va aminti?i ?i cine a ridicat Troi?a!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.