Nedeia Sanzienelor a avut loc duminica la Straja, in ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Acest obicei  este unul ce se pastreaza in Valea Jiului de sute de ani.

Feciori calare urca muntele Straja in goana calului, pentru a vesti nedeia. Totul este un amestec de crestinism, paganism, traditie si voie buna.

Se serbeaza astfel cultul recoltelor bogate, pentru ca traditia locului spune ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile.

Floarea numita ca si sarbatoarea – Sanziana sau Dragaica – este galbena sau alba si se spune ca infloreste chiar in noaptea de Sanziene, noapte in care toate plantele au puteri miraculoase. Iar daca mai sunt si descantate, puterile plantelor sporesc.

Toata lumea crestina urca in muntele Straja cu cununi de sanziene impletite, pentru a sarbatori asa cum se cuvine ziua. Cu ani in urma, cei din Valea Jiului isi dadeau intalnire cu cei din Gorj, fix de ziua Sanzienelor, pe creasta muntelui Straja.

Acolo ajungeau cu caii, asa cum fac si acum, iar in maini au flori galbene. Barbatii, care se imbraca in straie populare, si calaresc armasari puternici, se iau la intrecere pe drumul ce urca in statiune. Cel care ajunge primul, dupa un traseu greoi si lung, e rasplatit la nedeie. Practic aici se incinge o petrecere momarlaneasca de unde nu lipseste taraful cu muzica populara. „Ca in fiecare an, am avut si concursul cu cai si unul inedit de biciclete, pentru tineri – aflat la prima editie, apoi muzica populara. Dar, mai intai, toti au mers la biserica, la slujba de la Schitul din Straja, asa cum spune traditia crestineasca”, a declarat Emil Pararu, unul dintre organizatorii nedeii din acest an.

Diana Mitrache