Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor o “Cãlãtorie în trecut”

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, va organiza si în acest an o serie de manifestãri cuprinse sub genericul „Noaptea Muzeelor”.

Evenimentul, care în acest an se desfãsoarã sub genericul „Cãlãtorie în trecut”, va fi organizat atât la Palatul Magna Curia din Deva, cât si la sediul Muzeului de Etnografie si Artã Popularã Orãstie, sectie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane. Astfel, sâmbãtã, 21 mai 2016, la Palatul Magna Curia din Deva vor avea loc, începând cu ora 16.00 si în colaborare cu Asociatia Terra Dacica Aeterna – filiala Deva, Agentia de Publicitate si Productie Audio-Video I.I. Butnariu Corinna Flavia Deva si Teatrul de Artã Deva, o suitã de manifestãri dedicate publicului vizitator. Acestea se vor desfãsura dupã urmãtorul program:

16.00 – Deschiderea oficialã si prezentarea evenimentului.

16.30 – Paradã de costume antice, medievale si traditionale românesti.

17.00-21.00 – Reconstituiri istorice din perioada anticã (dacicã si romanã) constând în: prezentarea unor informatii legate de istoria dacilor, rolul trupelor auxiliare romane în timpul rãzboaielor dacice, echipament militar si civil, simularea unor lupte daco-romane.

– Reconstituiri istorice din perioada medievalã constând în: paradã de costume; dans medieval.

– Organizarea unor ateliere de gastronomie anticã, metaloplastie, pielãrie, tors, tesut, cusut, confectionarea de produse din os si corn, olãrit.

– Organizarea unor activitãti interactive cu publicul (jocuri romane, tir cu arcul, aruncarea sulitei).

– Program dedicat copiilor: jocuri interactive; paradã personaje Disney.

20.00 – Reprezentatie piesa de teatru Natasha by Cehov.

Tot sâmbãtã, 21 mai 2016, la sediul Muzeului de Etnografie si Artã Popularã din Orãstie, începând cu ora 19.00 si având ca parteneri Palatul Copiilor Deva, Asociatia Valea Dacilor din Orãstioara de Sus si Ansamblul Profesionist Drãgan Munteanu din Deva, se vor derula o serie de actiuni dupã cum urmeazã:

19.00-20.00 – Paradã etnograficã si reprezentatie artisticã – dansul cãlusarilor (Asociatia Valea Dacilor din Orãstioara de Sus si Ansamblul Profesionist Drãgan Munteanu din Deva).

– Alocutiuni.

20.30 – Dezvelire placã memorialã pe fatada muzeului în onoarea localnicilor care în anul 1952 au donat bunuri muzeului (Comitetul de initiativã).

21.00 – Vernisarea expozitiei Traditii mestesugãresti si o demonstratie in vivu cu mestesugari locali.

21.30 – Video-proiectie de documentare etnografice.

Pentru mai multe informatii despre evenimentul „Noaptea Muzeelor 2016” la nivel national si international se poate accesa site-ul www.noapteamuzeelor.ro

Biroul de Relatii cu Publicul