Acum exact 10 ani, la mina Petrila avea loc una dintre cele mai mari tragedii ale ultimilor ani, din Valea Jiului. Era la finele  sãptãmânii si la poarta minei se adunaserã zeci de oameni, cu lumânãri aprinse. Mina explodase de douã ori si toti cei de la suprafatã asteptau vesti din pãmânt.
Era într-o zi de  sâmbãtã, 15 noiembrie 2008, un moment în care Valea Jiului a fost pur si simplu îndoliatã. 13 mineri si salvatori au pierit spulberati de douã explozii, sub pãmânt la mina Petrila, iar acum, la minã, am gãsit un singur bãrbat care aprindea candele la troita din curtea minei. Mina s-a închis, însã, acolo salvatorii vor avea primul lor muzeu dedicat acestei meserii si asta, pentru cã acum 10 ani, în mina Petrila mureau cei care au intrat sã îsi scoatã la suprafatã colegii, cu pretul vietii lor.
„Este un modest omagiu pe care îl putem aduce, sã comemorãm acest trist eveniment pentru cã se scurg cei 10 ani de la acea tragedie care a îndoliat Valea Jiului si mineritul, iar  noi, cei din comunitatea salvatorilor, le vom aduce un omagiu astfel”, a spus Artur Gãman, director general INSEMEX.
Douã explozii au spulberat minerii. În prima fazã, a prins echipa care lucra la front, iar a doua deflagratie i-a surprins pe salvatori. 13 mineri, dar si salvatori au murit atunci, iar alti 15 au fost grav rãniti. Mina Petrila nu a mai putut deschide acel abataj, dar acum, mai multi oameni care nu au uitat, vor inaugura muzeul, în locul în care acum un deceniu se adunau  pentru o scurtã sedintã, cei care intrat în subteran sã recupereze trupurile celor ucisi.
Diana Mitrache