Administratie

Municipiul Lupeni se înfrãteste cu orasul italian Locri

Administratia localã din Lupeni a rãspuns favorabil propunerii venite din partea autoritãtilor locale din orasul italian Locri privind oportunitatea înfrãtirii celor douã localitãti europene.
În acest scop, la propunerea primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã, Consiliul local si-a dat avizul favorabil, votând în unanimitate Acordul de înfrãtire si cooperare între Municipiul Lupeni si Orasul Locri, în cadrul sedintei de lucru de la finalul lunii ianuarie 2020. Locri este un oras din provincia Calabria din Sudul Italiei, pe malul Mãrii Ionice. Localitatea are o  populatie de peste 12.000 de locuitori, fiind un important reper istoric, turistic si cultural al Regiunii Calabria. În apropierea acestuia se aflã si una dintre cele mai importante arii arheologice din Italia, respectiv cea a vechiului oras antic grecesc Locri Epizefiri, fondat de greci în secolul VII î.Ch. Orasul gãzduieste, de asemenea, o serie de muzee si vestigii istorice, fiind în acelasi timp si o apreciatã destinatie de turism, cu plajã la Marea Ionicã. Primarul orasului Locri este Giovanni Calabresse, care  conduce comunitatea acestui oras din anul 2013, aflându-se în prezent la cel de-al doilea mandat de primar al acestui oras.
Potrivit primarului municipiului Lupeni, decizia privind înfrãtirea celor douã comunitãti a venit dupã ce reprezentantii celor douã comunitãti s-au întâlnit, la mijlocul lunii ianuarie 2020, la primul seminar de lucru din cadrul proiectului european ”Net 4You”, derulat în cadrul Programului ”European for Citizen” (Europa pentru cetãteni – n.t.), finantat de Uniunea Europeanã.
”În cadrul acestui proiect european, la care am fost si noi invitati sã luãm parte, avem ca parteneri comunitãtile locale din orasul Locri (Italia), ai orasului Dagda (Letonia), ai provinciei Pesta (Ungaria), dar si asociatiile neguvernamentale Eurokom din Locri (Italia) si Clubul de presã Valea Jiului (din România). Proiectul  se adreseazã cu precãdere tinerilor, pentru cã în cadrul acestuia se vor analiza asteptãrile si problemele individuale ale acestora din fiecare comunitate în parte. Sigur cã interactiunea noastrã cu aceste comunitãti europene oferã si un bun prilej de cooperare în diverse domenii, iar în acest sens, propunerea comunitãtii din Locri-Italia de a se înfrãti cu comunitatea localã din municipiul Lupeni este chiar un rezultat concret al acestei cooperãri”, a declarat primarul Lucian Resmeritã.
Acesta este de pãrere cã prin înfrãtirea celor douã comunitãti, Lupeni si Locri, se deschid oportunitãti de colaborare care se vor manifesta atât în plan cultural-artistic si educational, cât si în plan economic si turistic. Documentele oficiale privind înfrãtirea celor douã localitãti europene este posibil sã aibã loc în cursul lunii aprilie 2020, când municipiul Lupeni va fi gazda unei noi sesiuni de lucru în cadrul proiectului european ”Net 4You”, în care italienii sunt coordonatori de proiect.
Acest proiect, în care este cuprinsã si municipalitatea din Lupeni, va oferi comunitãtilor din cele trei regiuni europene partenere, pe perioada celor 21 de luni de derulare în care vor avea loc si a celor 12 dezbateri locale (câte 3 urmând sã fie organizate în fiecare localitate partenerã), oportunitatea interactiunii si dezbaterii unor teme europene fundamentale dar si a unor schimburi de idei si principii cu privire la propriile experiente si viziuni asupra Uniunii Europene.
Primarul Lucian Resmeritã este de pãrere cã, în viitor, comunitãtile din Lupeni si Locri pot dezvolta o serie de noi activitãti comune, în toate domeniile vietii economice si sociale, de la schimburi de experientã si vizite de reciprocitate între copii si tineri de la unitãtile de învãtãmânt, participarea la evenimente culturale, artistice si sportive organizate în cele douã orase, schimburi comerciale si promovarea reciprocã a oportunitãtilor turistice.
”Am convingerea cã aceastã nouã punte de legãturã pe care o deschidem cu o altã comunitate din Uniunea Europeanã, dupã relatia de parteneriat pe care deja o avem cu regiunea Egri din Ungaria, va constitui un bun prilej de parteneriat, în primul rând între tinerii din comunitãtile noastre, dar cred cã, în mãsura în care vom actiona eficient în derularea acestuia, el se va putea dezvolta în tot mai multe zone de interes pentru cetãtenii din cele douã comunitãti europene. În acelasi timp, îmi doresc sã gãsim si alte oportunitãti de colaborare internationalã, pentru cã ele ne pot aduce nu doar un util schimb de experientã în diverse domenii, dar cred cã ne pot aduce si sansa de a promova municipiul Lupeni, de a atrage la noi turisti din alte state europene si chiar firme si cetãteni europeni dispusi sã investeascã în municipiul Lupeni”, a mai precizat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.